Lazanja je priljubljena jed marsikoga. Nam je všeč različica s polnozrnatimi testeninami in rikoto. Kako se je lotiti?

Testenine za lazanjo pripravimo po navodilih iz embalaže. Skušamo najti trgovca, ki ima v ponudbi tudi polnozrnate.

Na olju prepražimo čebulo in na njej prepražimo 500 g mletega mesa. Izberemo manj mastno mešanico oz. mesarja prosimo, da nam lep kos mesa zmelje pred nami. Meso rahlo posolimo in popopramo ter dodamo še ostale začimbe po okusu. S paličnim mešalnikom spasiramo 3 velike paradižnike. Izberemo sorto, ki je bolj kašasta, na primer volovsko srce. Prelijemo čez meso in počasi kuhamo. Omako lahko začinimo po okusu. K paradižniku se na primer prileže malo bazilike.

Pečico segrejemo na 190 °C.

Pripravimo še nadev. V 500 g rikote vmešamo 50 g sveže naribanega parmezana, svežo baziliko in eno jajce. Premešamo v lepo maso.
Nato pripravimo pekač za potico, ki ga naoljimo. Vanj zložimo prvo plast testenin. Zlagamo jih vertikalno in pustimo, da del testenin visi čez pekač. Čez testenine potresemo naribano mocarelo, nato plast mešanice mesa, plast testenin (horizontalno), plast rikote, plast testenin in plast mesa. Z delom testenin, ki je visel čez pekač, našo lazanjo »zapremo« in čez vse skupaj potresemo še zadnjo plast mocarele.

Pekač postavimo v ogreto pečico in pečemo 45 minut. Ko je spečena, lazanjo pustimo, da se malce usede, preden jo stresemo iz pekača. Narežemo na koščke, potresemo s parmezanom in baziliko ter postrežemo z zeleno solato.

Dober tek!

 1,889 total views,  1 views today