Odličen obrok bo vedno sestavljen iz več živil. Nekaj bomo pojedli za energijo, nekaj za občutek sitosti in regeneracijo, dodali še sveža živila, ki prinesejo veliko vitaminov, mineralov in antioksidatov ter ne pozabili na tekočino. Kako to prevesti v prakso? Današnji Petkov recept je odlična krompirjeva musaka s kislim zeljem navdihnjena po receptu enega znanih portalov z recepti.

Musaki dodamo še zelenjavno juho in solato rdeče pese. Postrežemo s kozarcem limonade.

Za 2 osebi potrebujemo okvirno (končne in točne porcije so odvisne od hranilnih in energijskih potreb posameznika): 0,3 kg mletega govejega mesa (mesarja prosimo za manj masten kos, ki ga zmelje pred nami), ravno toliko kromprija sorte primerne za peko (drugače ga prej še pokuhamo) in kislega zelja (torej 0,3 kg vsakega), jajce, 0,25 l mleka, 3 žličke kisle smetane, 1 čebulo, 2 stroka česna, peteršilj, sol (pazi, ker je slano že zelje!), poper, olivno olje in še ostale začimbe po okusu (na primer rdečo papriko, čili …). Če kislega zelja ne maramo najbolj, ga lahko damo manj, če ga obožujemo, pa več. 🙂

Na olju prepražimo česen in čebulo. Ko porumenita dodamo mleto meso, ki ga začinimo po okusu (malo soli, poper, peteršilj, čili, rdeča paprika …). Pražimo toliko, da se meso lepo zapeče.

Olupljen krompir narežemo na tanke kolobarje. Globok pekač namastimo z olivnim oljem in nanj zložimo eno plast krompirja. Prekrijemo jo s plastjo mesa, plastjo odcejenega kislega zelja, plastjo mesa in zaključimo še z zadnjo plastjo krompirja.

Pladenj postavimo v pečico in pečemo na 180 °C 15 minut. Vzamemo iz pečice in prelijemo z mešanico jajca, mleka ter smetane. Pladenj postavimo nazaj v pečico in pečemo še nekje 45 minut, da se musaka lepo zlato rumeno zapeče.

Pri kosilu pojemo zelenjavno juho. Dodamo kos musake in zraven še solato rdeče pese ter poplaknemo z limonado. Naš obrok je tako hranilno bogat in ustrezno nasiten.

Dober tek vam želi Dietetik priporoča.

Loading