Okusna osnova za zajtrk ali super malica. Granola je priljubljena jed sladkosnedih.

Raje kot kupljeno, pripravimo domačo. Tako točno vemo, kaj vse je v njej.

Pečico segrejemo na 175 °C.

Predlog Dietetik priporoča gre takole:

  • 125 g ovsenih kosmičev
  • 50 g mandljev
  • 50 g brusnic
  • 50 g kokosovih mrvic
  • 25 g kokosove maščobe
  • 75 g cvetličnega medu
  • 30 g rjavega sladkorja
  • pol žličke vanilijeve arome
  • pol žličke soli

Zmešamo rjav sladkor, cvetlični med, vanilijevo aromo in kokosovo maščobo. Kokosova maščoba se v receptu uporabi zaradi okusa, poleg tega pa se jo lahko segreva na višje temperature.

V maso vmešamo kosmiče. Te so lahko ovseni, pirini, rženi, mešani ... Najbolje je, da izberemo kosmiče z žita, ki ga sicer v prehrani redko uporabljamo. Če imamo npr. ovsen kruh, potem izberemo ržene oz. obratno.

V maso vmešamo še nasekljane oreške. V predlogu jedilnika so to mandlji, glede na svoje preference lahko izberemo druge.

Za piko na i lahko dodamo še brusnice ali rozine oz. kako drugo suho sadje. Ta dodatek bo dvignil kalorično vrednost granoli, prav tako kokosove mrvice. A če se znamo brzdati pri količini obrokov, potem ni težav. 🙂

Če bi radi dodali čokolado ali podobne dodatke, pa to naredimo na koncu peke.

Vse skupaj zmešamo in lahko le razporedimo po pladnju ter postavimo v ogreto pečico za 30 minut. Vmes lahko nekajkrat premešamo, da bo granola enakomerno hrustljava.

Še en trik, ki ga lahko uporabimo pa je, da maso razporedimo v pekač za muffine in v sredini izdolbemo luknjico. Na tak način bomo dobili okoli 25 g velike granola skodelice, vsaka bo po zgornjem receptu prinesla 150 kilo kalorij.

Odvisno od naših prehranskih ciljev, a večina ženska lahko tako za zajtrk poje dve skodelici, moški pa tri. Napolnimo jih z grškim (pazi! To ni grški tip jogurta) ali beljakovinskim jogurtom, ki obroku prineseta beljakovine in potresemo s svežim sadjem npr. borovnicami, ki prinesejo mikrohranila.

Tak bo naš zajtrk hranilno bogat in energijsko ustrezen.

Pri malici porcijo razpolovimo.

Dober tek!