Tokratni recept je pravzaprav opomnik, da dobre jedi na svoje jedilnike sicer lahko vključimo, a moramo paziti z njihovo količino.

Fige zavite v pršut so preproste za pripravo. Pečico segrejemo na 180 °C.

Fige operemo, jih razrežemo "na križ" in vsako vstavimo majhen košček modrega sira z žlahtno plesnijo. Prileže se npr. gorgonzola ali Roquefort. Vsako figico nato le še ovijemo z rezino pršuta, ki jo pri manjših figah lahko tudi vzdolž prerežemo.

V vsako figico nato vlijemo majhno žličko kisa. Original recept uporabi balzamični kis, a Dietetik priporoča izbere vinskega. Balzamični kis namreč v celoten recept lahko prinese še več sladkorja, kar je sicer odvisno tudi od tega, katerega izberemo.

Figice postavimo v ogreto pečico in pustimo nekaj minut, toliko, da se sir stopi in pršut zacvrči.

Okusi so močni, žlahtni, zato paše, da jih razredčimo. Figice tako lahko ponudimo s svežo melono, grenko rukolo ali kar v posteljici radiča. Malce se poigramo, da najdemo svojo zmagovalno kombinacijo.

Zdaj pa še tisti, dietetični del.

Dve figici (50 g), malce sira (5 g) in rezina pršuta (12 g) z nekaj koščki melone (50 g) prinesejo 200 kilo kalorij, kar je za večino nas ravno odlična malica. A kaj, ko teh 200 kcal v sebi skriva več kot 10 g enostavnih sladkorjev (s čimer se že približamo dnevnemu priporočilu za vnos sladkorjev) in skoraj 1 g soli (s čimer pokrijemo polovico dnevnih potreb po tem mikrohranilu), kar to malico spremeni v sladičko, ki si jo privoščiš občasno. Ob vsem skupaj pa je obrok tudi beljakovinsko reven. Zato:

  1. Čeprav se sliši nemogoče, omeji porcijo in figici pojej res le dve ali tri - saj veš: za lušt. 😉 Fige imajo dobro nasitno vrednost, tako da to ne bi smelo biti pretežko.
  2. Tako malico-sladičko izberi na dan, ko so ostali obroki bolj sveži, z veliko zelenjave, kvalitetnih virov beljakovin in brez predelanih izdelkov.
  3. Tako malico-sladičko si privošči na dan, ko veliko gibaš in se bodo sladkorji in sol porabili. 😉 Na primer po kakem daljšem pohodu ali na žurki, kjer bo veliko plesa. 😉

Ne glede na vse, pa Dietetik priporoča svojim gostom in sebi raje privošči takole sladičko, kot pa kupljene, predelane, prav tako (pre)sladke in (pre)slane izdelke. Fige namreč v sebi skrivajo tudi ogromno koristnih snovi. Eden izmed super njihovih učinkov pa je tudi ta, da preprečujejo zaprtost.

Zmernost je lepa čednost. Pa dober tek brez slabe vesti!