Za cca 4 dobre krožnike potrebuješ:

  • 40 g olivnega olja
  • 40 g masla
  • 3 stroke česna
  • 1 srednja velika čebula
  • 1 glava cvetače (cca 500g)
  • 500 ml zelenjavne jušne osnove
  • 500 ml mleka (jaz sem vzel riževega)
  • 1 žlica gorčice
  • 50 g parmezana (jaz sem uporabil tistega iz kvasnih kosmičev in indijskih oreškov)
  • začimbe po okusu - sol, poper, muškatni orešček, timijan / kajenski poper, peteršilj, žafranika

 

1. Čebulo in česen sesekljamo in pražimo na maščobi cca 10 min.

2. Dodamo na enakomerne kose razcvetkana cvetačna drevesca in pražimo še nekje 10 minut, da se zlatorjavo obarvajo. To daje poseben okus, a cvetačna juha ne bo čisto bela.

3. Dodamo jušno osnovo in mleko, zavremo, nato pokrito počasi kuhamo še cca 15 minut, da bo cvetača čisto mehka.

4. Zmiksamo s paličnim mešalnikom do gladkega. Pristavimo nazaj na nizek ogenj in vmešavamo gorčico in parmezan po okusu.

5. Postrežemo pokapano z olivnim oljem in potresemo s sesekljanim peteršiljem, žafraniko ali kajenskim poprom za ljubitelje pikantnega.

 

Pa dober tek!

Vasko