Končno je prišla. Težko pričakovana zima. 🙂 Najprej dva meseca nič, potem pa v enem dnevu snega in težav povezanih z njim »za izvoz«. Odmetavanje snega, gneče na cesti, lomljenje vej, plundra, mokre nogavice, sneg za vratom, iskanje parkirnega mesta, čiščenje avtomobila, vrtenje gum v prazno in še in še. Dokler se pogovarjaš s tistimi, ki snega ne marajo. Po drugi strani pa romantično sneženje, delanje snežakov, kepanje, igra zunaj, skakanje po lužah, priložnost za rekreacijo v naravi in še in še. Ko se začneš pogovarjati s tistimi, ki sneg obožujejo.

Sama sem nekje vmes. Imam ga rada, ampak mi gre na živce, kadar mi zakomplicira dnevne opravke. Najraje ga imam seveda na kakšnem »hribu«, ko deskam in veselo škripa pod mano in mi omogoča tiste prave zimske užitke. Zimske radosti s seboj prinesejo prijetne načine druženja s prijatelji ali z družino. Smučanje, deskanje, tek na smučeh, sankanje, bitke v snegu s snežnimi kepami. Ni da ni! Varovancem pogosto svetujem, naj izkoristijo ponujene možnosti. Konec koncev – za vsakega, ki rekreacijo težko vključi v svoj vsakdan, bi že možnost, da lahko pol ure kida sneg, morala biti noro odlična! 🙂

Združiti prijetno s koristnim je vedno najboljša rešitev.

Pa ni le sneg tisti, ki nam lepša zimske mesece. Odlična je tudi »zimska hrana«. Pomanjkanje svežega (sezonskega) sadja in zelenjave sploh ne predstavljata težave, če pa imamo na voljo na primer kislo zelje! Segedin in sarma sta odlična izbira za kosilo ali večerjo. Ali pa stročnice! Fižol, ki ga pretvorimo v pasulj ali chili con carne. Kaj sploh lahko še bolj prija in pogreje, ko se človek zvečer končno umiri.

Teden dni nazaj je potekala delavnica v okviru Inštituta za neodvisnost z naslovom »Prvi koraki do telesne neodvisnosti«. Sodelavka dr. Katja Rebolj nas je učila o divjih rastlinah. Koliko jih raste zunaj tudi pozimi. No, sedaj, ko jih je prekril sneg, jih bomo (sploh mi, ki smo malce nevešči tega) res težje našli. Pa vendar! Sploh ni res, da v zimskem času ni na voljo sveže in sezonske hrane, ki bo blagodejno vplivala na naš organizem. Še posebej, če je zima tako mila, kot je letošnja. Le malce se je treba podučiti, katera hrana to je, in si jo pravočasno nabrati, preden jo prekrije sneg. Tudi poljščine. Pri nas imamo toliko brstičnega ohrovta, da ga je oči zadnjič zavil kar v sarmo. 🙂

Izkoristimo torej letošnjo zimo v vsem kar nam ponuja. Pojdimo ven, v naravo. Izkoristimo jo tako za vir naše rekreacije kot tudi za vir naše hrane.

To so poceni izbire!

Dovolj imam poslušanja o izgovorih »joj, saj jaz bi se rekreiral, ampak to stane«, »joj, saj zdravo jesti je super, samo kaj, ko je predrago …«. Zakaj nasedati fitnes industriji, ki te prepričuje, da brez drage fitnes karte, najnovejše opreme, svetlečega in velikega bidona za svoje prehranske dodatke in make-upa ali narejene frizure ne moreš na rekreacijo. Zakaj ob tem, ko pomislimo na zdravo prehrano, najprej pomislimo na lepo zapakirane, 10+ € na kilogram drage izdelke, ki z besedo »hrana« nimajo veliko skupnega. Zakaj menimo, da če bomo šli po preprosti poti, ta ne bo učinkovita?

Zbudimo se! Zase bomo največ naredili z dolgim sprehodom po naravi in skledo ajdovih žgancev s kislim zeljem in, ne boste verjeli, lahko tudi z žlico ocvirkov ter malce mleka. No – klobaso pa vseeno raje izpustimo. Sploh, če je zelo slana. 🙂

Uživajte v zimskih radostih tudi vi!

Jaz bom gotovo! Sploh, ker se mi obeta pestra pomlad in je mesec februar mesec, ki ga želim izkoristiti zase in za polnjenje baterij.

Bodite super!

 951 total views,  1 views today