In je za nami že prvih nekaj dni novega leta.

Razen vremena, ki me je resnično presenetilo, je vse bolj kot ne po starem. Fama novih začetkov se počasi polega. Itak sem ugotovila, da jo bolj kot ne ustvarjajo mediji. V resnici redko srečaš nekoga, ki ti reče “z novim letom bom pa tole vse spremenil”. Tudi moje najožje prijateljice sem za hec vprašala, kaj so si zastavile v letu 2019. Dobila sem začuden pogled in odgovor “Ah daj. A nismo že prestare za to, da bi verjele, da bo kaj drugače. Jaz si ne zastavim nič posebnega.”

No jaz sem si letos vseeno zastavila tri manjše cilje, ki pa bodo očitno kar izziv.

Prvi je redno nitkanje zob. Moj zobar mi s tem “teži” že nekaj let. In letos mu bom končno skušala ponosno poročati, da mi je uspelo. Od petih večerov, kot jih je bilo trenutno v letu 2019, sem nitkala dvakrat. Slab odstotek, vem. Ampak vsaj sem! 🙂

Drug cilj je jutranje zbujanje brez obsedenega pritiskanja snooze gumba. Zdi se mi, kot da obstajata dve vrsti ljudi. Tisti, ki snoozamo in tisti, ki ne. 🙂 In te drugi nas prvih tudi približno ne razumejo. Nekje sem prebrala, da je snooz prvi poraz dneva. Nekako v smislu – zastavil si si en cilj in to je vstati ob uri. S prvim pritiskom snooz gumba ga že nisi dosegel. In s tem si sebe naučil, da je OK, da si nekaj zastaviš in potem tega ne dosežeš. Mi je dalo misliti, priznam. Zato se bom temu skušala izogniti. No … od petih juter novega leta sem brez snoozanja uspela vstati trikrat! 🙂 Bolje mi že gre kot z nitkanjem.

Tretji cilj pa je sprotno učenje za faks oz. sprotno opravljanje vseh obveznosti. Za nas lovilce zadnjih rokov je to kar podvig. Nam gre super, ko se utapljamo v žlici vode. Zakaj bi se zbrala in napisala članek nekaj dni pred rokom, če imam na voljo še vse te dni? Saj vem – spet enako kot s snoozanjem. Tisti, ki to počnejo, me bodo popolnoma razumeli. Ostali pa nikakor ne. No – tu še nimam statistike. Če bo tale blog, ki ga pišem v nedeljo, ko gre v objavo, pokazatelj vseh ostalih procesov, bo tudi tule bolj porazna situacija. 🙂 Ampak ne! Saj se bom zbrala.

Ne glede na to, da statistika ne kaže meni v prid, mi je jasno, da se nič ne bo zgodilo kar samo od sebe.

Samo zato, ker sem si nekaj zamislila, zaželela in zadala, še ne pomeni, da se bo to tudi dejansko zgodilo. Potrebne so bile neke akcije, neka konkretna dejanja, ki me bodo pripeljala do mojih ciljev. Nitka je nastavljena na umivalnik – vsakič, ko grem na WC jo vidim in tako dobim opomnik, da me zvečer čaka. Snooze … No tu je že večji problem. Katja zjutraj namreč tudi približno ni tako odgovorno bitje, kot Katja zvečer. Tole še ne vem, kako speljati. Glede rokov pa – pripravila si bom svojo “interno listo” rokov, ki bo vse, kar je potrebno opraviti, postavila v koledar 3 dni prej, kot je v resnici potrebno. Pa da vidimo, kako se bo obneslo.

V posojo sem namreč od znanke, ki opazuje, kako funkcioniram, dobila celo knjigo! Naslov je “Gremo to dokončat”. Žal je še nisem dokončala, da bi jo lahko komentirala. A kar sem prebrala do zdaj mi je všeč. Za začetek vsako izmed stvari, ki naj bi jih opravil, razdeli v dve skupini. Tiste, ki jih lahko opravimo v manj kot dveh minutah, se lotimo takoj. Tiste, ki zahtevajo več časa, pa od nas zahtevajo tudi malenkost več priprave in načrtovanja akcij, ki so potrebne, da se bo zadana stvar zrealizirala. Za začetek torej razmišljam o tem, kateri je naslednji korak, ki ga je potrebno opraviti, da bom bližje svojemu cilju. Trik je v tem, da razmišljam le o enem, točno naslednjem koraku in ne vseh, ki potem še sledijo. Knjigi dam čisto prav in se že veselim dni, ko mi bo čas dopuščal, da jo preberem do konca, ker bom določene korake opisane v njej gotovo prevzela tudi jaz.

Kaj torej storiti, da bo drsanje čez leto 2019 čim bolj tekoče in brez ovir na poti?

Po moji presoji si je za začetek treba zaupati! Zaupati, da so želje, ki jih imamo zase, dovolj pomembne in močne, da nas bodo gnale naprej. Si vseeno postaviti vsaj okvirno pot, ki jo želimo prehoditi. Ne tiste “romantične”, v katero ne verjamemo več, ker smo prestari in si jih potem sploh več ne postavimo, ampak tiste življenjske, ki jih moramo sprejemati vsak dan. Drsanje po začrtani poti je vedno lažje in bolj učinkovito kot vijuganje sem ter tja in vrtenje v krogu.

Upaj si identificirati in na list papirja napisati tri stvari, ki si jih vseeno želiš zase v letu 2019!

Shrani ta list nekam na varno in ga vsake toliko poglej. Škode ne bo naredil, gotovo pa te bo vsaj malenkost usmeril v tisto smer, ki jo želiš doseči.

Super januar vsem skupaj!

 902 total views,  1 views today