Waldorfska solata je bila prva jed, ki sem jo pripravljal pri kuharstvu I v srednji šoli za gastronomijo. Še fotka je od takrat! 😀

Presenetila me je pestrost okusa in hrustljava tekstura, a vseeno zelo preprosta priprava. Smo le delali to za začetek praktičnega pouka, ko smo prvič v roke prijeli kuharske nože.

To solato sem od takrat pripravil že večkrat, posebno mesto je imela lani v božičnem meniju. 😉 (Mežik za idejo, morda?)

 

Sestavine za cca 10 porcij ob glavnem obroku:

60 dag gomolja zelene - raje malo manj, kot več
40 dag kislih jabolk (recimo sorte majda, braeburn, idared, granny smith, ...) - raje malo več, kot manj
pol limone
sladkor
sol
malo popra
1 dl kisle smetane
1 dl majoneze
15 dag orehovih jedrc
10 manjših listov mehke solate

 

Navodila za pripravo:

1. Olupimo in na palčke narežemo jabolka in gomolj zelene. Gomolj zelene je malo trši, zato previdno z nožem. Jabolka okisamo s sokom pol limone, da ne porjavijo.

2. Zamešamo žlico kisle smetane in žlico majoneze.

3. Orehe nasekljamo na manjše koščke, lepe polovice prihranimo za dekoracijo. Nekje 2/3 orehov dodamo v skledo.

4. Začinimo po okusu in previdno premešamo. Ohladimo.

5. Postrežemo ohlajeno, postavimo na lep list mehke solate ali posteljico iz motovilca, posujemo z narezanimi orehi.

 

Pa dober tek!

Vasko