Zdi se, kot da sta v letu dva prelomna trenutka. Novo leto oz. začetek koledarskega leta in novo šolsko leto. Nove šolske torbice, novi programi in urniki v raznih športnih centrih, nove ponudbe tečajev vseh vrst, nov način življenja – ni da ni. Tudi meni se urnik septembra vedno popolnoma spremeni. Takšno je življenje pedagogov.

Letošnja jesen bo zame polna novosti. Poleg novega urnika in nekaj dodatnih obveznosti, kot so izobraževanja, se razvija tudi Dietetik priporoča. V nastajanju je nov prostor, kjer se bo lahko celotno dogajanje v zvezi s prehranskim svetovanjem združilo pod eno streho (glede na to, da bo na voljo tudi kuhinja, se pripravite na kakšen kuharski izziv 🙂 ). Posveti o prehrani bodo za različne skupine ljudi na voljo večkrat v mesecu, tako da vam bo prihranjeno lovljenje datumov in ur, poleg tega se obeta nekaj zanimivih sodelovanj. A o tem več v jeseni.

Pred kratkim smo s sodelavkami sedele na kosilu. Priletelo je sporočilo z nekaj nujnimi informacijami. Seveda sem brez pomisleka v roke vzela telefon in začela z urejanjem. Saj imam dve roki. Pustimo to, da mi je v začetku leta telefon ravno zaradi podobne situacije padel v govejo juho … No – ko je bilo vse odgovorjeno, je stekla debata. Brez zamer med sodelavkami, ker vse vedo, da bi naredile enako, smo se začele spraševati, kdaj smo dopustile, da so naša življenja postala odvisna od drugih? Včasih je veljalo: »telefonski klic = potrebujem te, če se ne moreš oglasiti, me prosim pokliči čim prej« in »sporočilo = ena zabavna in zanimiva informacija zate. Čisto tako, da ti malce polepšam dan in se spomnim nate«.

Danes se praktično pokličemo več, saj je skoraj gotovo, da boš s klicem drugo osebo nekje zmotil. Kar pa še ne pomeni, da ne pričakuješ, da se ne bo takoj javila nazaj, ko ji pošlješ sporočilo preko kateregakoli »chat« kanala že. Kakor hitro se pokaže znak »delivered« je čudno, če oseba sporočila ne prebere v roku minute, dveh. Ob prikazu tako zelo »stalkerskega« »seen«, pa je odgovor praktično neizbežen. Prejemnik je torej moralno zavezan, da odgovori takoj, ko je sporočilo dobil. Če odgovora ni, je slaba volja. Ali pa se osebo začne zagovarjati in opravičevati: »Veš. On(a) pač ni taka. Morda pa ravno vozi ali pa ji pod prste gleda šef.« Kaj pa, če o informaciji, ki jo je prejel(a), zgolj potrebuje nekaj časa za premislek? In bo odgovor prišel, ko dozori? Ne. V tem primeru je na sporočilo treba napisati vsaj »O. K. Ti javim.« Drugače hitro dobiš novega »Si dobil(a) prej sporočilo?«. Kaj pa, če s tabo v tem trenutku preprosto ne želim komunicirati? To pa je že problem. Hitro si izmislimo izgovor, da ne izpademo nesramni.

Zakaj je potrebno opravičevati svojo odločitev do neodgovora?

Kdaj je torej želja drugega postala naš ukaz? Kdaj smo izgubili možnost odločanja, s kom bomo komunicirali in s kom ne. Če na družabnih omrežjih ignoriraš popolnega tujca, ki ti v zasebna sporočila piše neumnosti, si že nesramna in se »nosiš«. Če prijatelju ne odgovoriš, ko sediš pri jedi, tudi ni prav. Če bi hodil po cesti in te videl, kako v restavraciji grizljaš težko pričakan topel obrok, bi ti zgolj pomahal na daljavo in pokimal »dober tek«. Ko pa vidimo »seen« in ne dobimo odgovora, pa tega ne pogosto ne povežemo s tem, da ima oseba na drugem koncu telefona roke polne dela. Zakaj so drugi in njihova dobra volja pomembnejši od naše?

Raje si recimo »MOJA ŽELJA JE MOJ UKAZ«.

Želim si to in iz rok bom odložil(a) vse kar počnem zato, da bom do tega prišel(a). Zakaj zase nikoli ne odložimo dela in si privoščimo, kar smo začutili, da potrebujemo? Začenja me boleti glava. Hitro bom naredil(a) še to in to in to in to, da bom potem prost(a) in odšla domov. Ne. Začenja me boleti glava. Vzela si bom 10-minutno pavzo in šla na sprehod okoli stavbe, v kateri imam pisarno. Je to že kdaj kdo naredil?

Želim si več časa zase. Vzemi si ga! Drugim reci »ne«. Želim si več energije. Spočij si. Skuhaj si kvaliteten obrok, vzemi si čas, da ga poješ (brez telefona v roki 🙂 ). Želim si več časa z družino. Naredi nekaj potez, da združiš obveznosti vsakega posameznika v družini v skupinsko aktivnost. Njena in njegova rekreacija in otrokov višek energije se lahko brez težav združijo v skupno tedensko družinsko aktivnost. Želim si, da bi v službi dosegel drugačno mesto. Povej to komu od vodilnih. Skoraj gotovo te bodo poslušali in znali usmeriti naprej. Ne govori tega samo prijateljem na pivu.

Jaz si želim, da se imate vsi lepo! Naredite nekaj zase. Na žalost jaz ne morem namesto vas. Imam preveč dela s tem, da sledim svojim željam. 🙂

Uspešen začetek novega šolskega leta. Katja

 1,467 total views,  1 views today