Carbonara sodi med omake, ki naj se na testeninah znajdejo prej izjemoma, kot po pravilu. Omaka je namreč težka in pogosto nas prav izsuši.

Dietetik priporoča je tako pripravil svojo izpeljanko te okusne omake. Spodnji recept je za 2 osebi in ga ustrezno prilagodimo. 

Na ognji segrejemo 3 dcl vode ter v njej raztopimo zelenjavno jušno osnovo. Najbolje je, če uporabimo domačo, pri že pripravljenih pa preverimo, da izberemo tisto z najnižjo vsebnostjo soli. 

V posodi segrejemo vodo in v njej po navodilih iz embalaže skuhamo 100 g testenin. Izberemo lahko špinačne, ajdove ali ržene. Držimo se pravila, da so pri belih omakah testenine kar se da temne. Ne izberemo torej belih testenin. 

Nasekljamo srednje veliko čebulo, 200 g gobic in 200 g pustih piščančji prsi ali kuhane šunke.  

Na ponvi segrejemo olivno olje in na njem popečemo čebulo. Ko zlato porumeni dodamo gobice in meso ter popečemo. Na ponev prilijemo jušno osnovo in znižamo ogenj. 

V skledi zmešamo 1 jajce, 3 žlice quarka in 1 žličko grobozrnate gorčice. Dodamo še poper in če nam je všeč rahlo pekoči okus omake tudi malce čilija

Testenine odcedimo in jih vmešamo v ponev. Ogenj ugasnemo in v ponev počasi vmešamo še mešanico z jajcem. Pustimo nekaj minut in postrežemo s svežim peteršiljem in naribanim parmezanom

Ob testeninah z omako ala “carbonara” se prileže tudi solata. Ponovno se držimo pravila raznobarvnosti in postrežemo rdečo solato, na primer paradižikovo ali solato rdeče pese

 1,086 total views,  2 views today