Študentski življenjski stil je vse prej kot preprost. Kratke noči zaradi učenja ali žuranja, zgodnje obveznosti, dolgotrajno sedenje, študentsko delo, rekreacija, pogost stres in še bi lahko naštevali. S pravilno prehrano lahko svojemu organizmu pomagamo pri soočanju z vsemi temi dejavniki, ki vplivajo na naše končno počutje.

Smernice študentske prehrane navajajo naslednja priporočila glede energijskih vnosov, ki naj bi jih dosegal povprečen študent oz. študentka.

CELODNEVNE ENERGIJSKE POTREBE (CEP)
    kcal/dan
  M Ž
19 do 25 let  3000 2400

Vas zanima več?

Idealno je, če jih tekom dneva razporedimo na 3 glavne obroke:

  M Ž
  kcal
18-22 % CEP ZAJTRK 540-660 430-530
35-40 % CEP KOSILO  1050-1250 840-960
15-20 % CEP VEČERJA  450-600 360-480

in 2 premostitvena obroka (dopoldansko in popoldansko malico):

  M Ž
  kcal
10-15 % CEP MALICA 300-450 240-360

Pet obrokov na dan pa je v resnici velikokrat težko imeti. Študentje imajo urnike, ki jim ne dopuščajo prehranjevanja vsake 3 ure. V tem primeru se število obrokov zmanjša, energijski vnosi posameznih obrokov pa povišajo. Variacij je ogromno – izpustimo lahko obe malici in pri glavnih obrokih pojemo toliko več (v tem primeru je pomembno, da se ne bi prenajedali, saj nas bo tak obrok ustavil, uspaval in upočasnil, namesto da bi nam dal prepotrebno energijo za naprej), izpustimo dopoldansko malico in si privoščimo obilnejši zajtrk (v primeru, da imamo predavanja) ali izpustimo popoldansko malico ter si privoščimo obilnejše kosilo in zgodnjo večerjo.

Vas zanima še več?

V veliko primerih pa je študentski urnik še bolj neugoden, saj študentje zajtrk ali prespijo ali pa tako hitijo na predavanja, da ga preprosto izpustijo. Tako je danes postalo moderno, da prvi obrok dneva predstavlja »brunch« – to je obrok, ki ga pojemo med 10. in 12. uro. Poznemu vstajanju navadno sledi tudi poznejši odhod k počitku, ki se preloži krepko čez polnoč. Seveda večerja ob 18. uri v tem primeru odpade, saj bodo nočni napadi lakote prehudi in naše nočne obveznosti, naj si bo to učenje, žuranje ali študentsko delo, bomo opravili manj učinkovito. Našemu dnevnemu jedilniku tako v tem primeru dodamo še »povečerek«.

Dnevne energijske vnose torej razporedimo tako:

  M Ž
  kcal
25-35 % CEP BRUNCH 750-1050 600-840
10-15 % CEP POPOLDANSKA MALICA 300-450 240-360
25-35 % CEP VEČERJA 750-1050 600-840
10-15 % CEP POVEČEREK 300-450 240-360

V nobenem primeru ne jemo »za nazaj«.
Če torej vemo, da bomo izpustili malico, se bolj obilno najemo v obroku pred predvideno malico (pri zajtrku, kosilu).

Deli