Jernejo je zanimalo: »Ni mi problem bit’ “učiteljica”. Samo “kuharica” in “čistilka” se pritožujeta. Dobrodošel nasvet, kaj dat’ otrokom za jest, da so siti vsaj 3 ure?«

 

Ko sem dobila to vprašanje, so se mi široko odprle oči. Seveda! Otroci so v vrtcu pojedli štiri, v šoli pa skoraj gotovo dva, če ne tri dnevne obroke. Starši jih imajo sedaj doma in niso vajeni tega, da bodo njihovi učenci še vedno lačni po tem urniku. V vzgojno-izobraževalnih zavodih je hrana namreč res postrežena vsake tri ure.

Kaj torej storiti? Zadeve se loti organizirano. Poleg vseh ostalih nazivov, ki ste jih starši v teh dneh na hitro prevzeli, boste po branju tega prispevka postali še vodje šolske prehrane – doma.

Naberi ekipo – to so vsi družinski člani – in začnimo!

 

1. korak: Najprej določite ure dnevnih obrokov.

Predlagam, da so kar se da usklajene s tistimi, ki jih imajo otroci na urniku tudi v šoli. Naše telo se namreč navadi na določen ritem in zna se zgoditi, da bo na uro, ko smo navajeni jesti obrok, postalo lačno. In ja, žal. Otroci naj obedujejo vsake tri ure. Njihov organizem hrano potrebuje ne le za dnevne obveznosti, ampak tudi za rast in razvoj. In ta hrana mora biti premišljena! Sladkanje vsake tri ure pač ne pride v poštev. Še vseeno pa to ne pomeni, da moraš petkrat na dan tudi kuhati in pospravljati.

Te ure nato uskladite še z ostalimi obveznostmi dneva, ki jih imate tudi ostali, predvsem odrasli člani družine oz. tisti, ki boste hrano lahko skuhali. Nič namreč ne koristi kosilo ob 12:00, če imaš dnevni služben online brifing ob 11:00, saj se kosilo samo skuhati ne more. Vse skupaj bo pomenilo le nepotrebno vsakodnevno živčno vojno. V tem primeru po zajtrku raje svojemu otroku ponudi dve malici in kosilo nato skupaj pojeste v popoldanskem času ter dan zaključite z lahko večerjo.

Ne pozabi! Jemo v naprej in ne za nazaj. Obroke pojemo preden se lotimo obveznosti dneva. Raziskave kažejo, da naloge, ki zahtevajo pozornost, kognitivno udejstvovanje in spomin opravljajo boljše otroci, ki zajtrkujejo, v primerjavi s tistimi, ki zajtrk redno izpuščajo. In to velja za vse obroke dneva, ne le zajtrk.

 

2. korak: V družini si porazdelite odgovornosti.

Otroci imajo svoje delo, a imaš ga tudi ti. Lupljenje krompirja je na primer opravilo, ki ga lahko s primernim lupilcem naredi tudi mlajši član družine. Prav tako trebljenje solate, pranje žličk in viličic ali štetje zaloge moke. Če nič drugega s tem svojim naslednikom pokažeš, da jim zaupaš. Razdelite si torej vloge šolske kuhinje, ki ste jih s šolo doma hočeš nočeš prevzeli. Potrebujete:

 

  • glavnega kuharja, ki bo skrbel za kuhanje težjih obrokov, delo z vročimi posodami, rezanje čebule, mesa in ostala nevarna opravila ter tudi imel pregled nad tedenskim jedilnikom in predvsem njegovo raznolikostjo,
  • pomočnika kuharja, ki bo pomagal pri opravilih, ki so manj nevarna in na internetu guglal recepte za nove jedi,
  • mojstra zalog, ki bo skrbel za dopolnjevanje nakupovalnega seznama in pridno vpisoval kar boste porabili in bil predvsem v navezi z glavnim kuharjem, kaj je treba kupiti ter
  • glavnega čistilca kuhinje, ki bo zlagal posodo v stroj in iz njega ali jo čistil na roke, če imate doma tak problem kot jaz in nimate pomivalca. Poleg te vloge ima še nalogo motivatorja ostalih članov družine in poskrbi, da vsi vse pojedo, da bo potem manj za počistit.

Če vas je v družini več, posamezne vloge lahko opravlja več kot ena oseba, če vas je manj, pa malo združite. Vloge se sicer lahko tedensko tudi menjajo, a predlagam, da ostanete na eni in jo izpopolnite do perfekcije.

 

To sta prva dva koraka k organizaciji šolske prehrane – doma. Naj bo dovolj za prvi sestanek, saj se imate kar nekaj stvari za dogovoriti. Jutri objavim še tretji in zadnji korak – to je sestavljanje šolskega jedilnika. Povem pa tudi, kaj je na fotografiji! 🙂

 

Ostanimo zdravi,
pa dober tek!

Katja Simić, Dietetik priporoča

 

Nadaljuj na Šolska prehrana – doma (2. del).

 


V prihajajočih dneh objavim še več nasvetov in pomagam pri reševanju težav. Prijavi se na mailing listo ali se naroči na objave na Facebooku in Instagramu. Zbiram tudi konkretna vprašanja, ki se ti porajajo glede prehrane v tem obdobju.

 

 1,982 total views,  1 views today