Rižota z gobami je nadpomenka 1000 in 1 kombinaciji, ki jo vsakdo pripravi po svojem okusu in z gobami, ki jih ima na voljo. To so lahko jurčki, šampinjoni, lisičke ali katera druga užitna goba.

Gobi lahko dodamo mesni vir ali obrok pustimo brezmesni. V primeru, da uporabimo meso, raje izbirajmo puste kose npr. piščanca ali purana, lahko pa seveda dodamo tudi bolj aromatične izbire npr. slanino. Dietetik priporoča navadno poseže po bližnjici. Uporabimo kuhan pršut, ki je narezan na okoli 1 cm debelo in iz njega pripravimo kocke. Zakaj bližnjica? Ker je hitro in enostavno.

Čebulo olupimo in nasekljamo, prav tako pripravimo gobe. Operemo in očistimo jih ter narežemo na lističe ali na koščke. Dodamo lahko tudi še katerokoli zelenjavo po okusu.

Na ponvi prepražimo čebulo in ko postekleni in zadiši dodamo izbrano meso in gobo. Meso lahko malenkost popečemo. Vse skupaj prekrijemo s ponvijo in v lasnem soku dušimo 15 minut.

Riž lahko skuhamo ločeno ali pa dodamo v ponev. Pripravimo ga po navodilih iz embalaže. Dietetik priporoča navadno izbere divji ali polnozrnati riž. Oba za pripravo potrebujeta malenkost več časa, kot beli riž, a dodata v obroku ne le okus, ampak tudi pomembna hranila, ki jih beli riž nima. Namesto riža lahko skuhamo tudi kašo (ajdovo ali ječmenovo) ali izberemo mešanico treh žit.

V primeru, da riž pripravimo na jušni osnovi, si jo shranimo ko pripravljamo juho ali pa uporabimo jušno kocko. Med policami izberemo tisto, brez soli.

Riž kuhamo počasi, na nizkem ognju in mu po potrebi dodajamo vodo. Ko voda izpari in se riž zmehča, je naša rižota pripravljena.

Čez rižoto potresemo nariban parmezan, ki mu lahko dodamo sesekljan peteršilj ali rožmarin oz. začimbe po našem okusu.

Kombinacij je torej ravno toliko, kot je nas! Svojo rižoto si lahko pripraviš vsakič malce drugače in tako poskrbiš za raznolikost svojih obrokov.

Pa dober tek!