Praznični gres

Konec leta je tu in kot komad All I Want For Christmas Is You od Mariah Carey nas nekatere stvari nemudoma spomnijo na božične praznike. Kar se okusov tiče je to definitivno kombinacija pomaranče, cimeta in vanilije. Marsikje po svetu jih uporabljajo tudi v slanih jedeh, pri nas pa prevladujejo v sladkih.

Tokrat jih zamešamo v povsem vsakdanji gres, ki z njimi dobi prave praznične note in popestri našo malico, večerjo za otroke ali hitro pripravljen posladek za nepričakovane goste.

 

Priprava:

Gres skuhamo po navodilih na embalaži: načeloma zavremo mleko (zmešano z vodo), ki smo mu dodali čajno žličko vanilijevega sladkorja. Za vsak deciliter tekočine vmešamo jedilno žlico gresa. Če kuhamo v večji posodi, lahko razmešamo kar z metlico, da preprečimo nastajanje grudic, ali pa gres v mleko posipamo postopno. Lahko vmešamo tudi nekaj mletega cimeta, a ne pretiravajmo, saj ga bomo po gresu posuli tudi na koncu.

Če uporabljamo vanilijo v stroku, jo dodamo takoj zatem, ko se gres začne gostiti, nekje po prvi minuti mešanja. Zarežemo v strok in vsebino postrgamo z debelo stranjo noža. Gosto aromatično črnino vmešamo v gres in dobro razmešamo – v gresu pa nato opazimo male črne pikice, ki s toploto puščajo svoj okus.

Gres je dovolj pokuhan v nekaj minutah – če se nam je zgostil preveč za naš okus, pa brez zadržkov lahko dodamo še malo mleka ali celo iztisnjenega soka pomaranče ter dobro pomešamo. Na koncu v pripravljen gres tudi drobno naribamo ali nastrgamo lupino pomaranče, če imamo doma takšno “bio” z užitno lupino. Drobno razmešamo in predevamo v posodo, v kateri bomo postregli.

 

Če je namen posladek, lahko uporabimo tudi preproste “tumbler” ali viski kozarce. Gres previdno prelijemo nekje nad polovico kozarca, posipamo z mletim cimetom in če imamo kakšne užitne okraske, dekoriramo.

 

Alternativni okusi: nekaj posebnega je tudi kakav z rumom. V tem primeru le malo ruma dodamo mleku že na začetku in pokuhamo toliko, da alkohol povre in ostane aroma. Če nimamo kakava, lahko uporabimo košček jedilne čokolade na porcijo. Za teksturo in komplementaren okus lahko dodamo in dekoriramo z mletimi mandlji.

 

Pa lepe praznike in dober tek!

 175 total views,  1 views today