Krompir operemo in damo v hladno, rahlo posoljeno vodo. Vodo zavremo, zmanjšamo ogenj in pustimo vreti. V vodo lahko dodamo kumino in tako poskrbimo za posebno aromo. Kako dolgo se bo krompir kuhal, je odvisno od velikosti kosov in sorte. Preverimo tako, da vanj zabodemo konico noža. Ko je krompir kuhan, vodo odlijemo, lonec pa še za minuto ali dve postavimo nazaj na štedilnik, da se krompir odpari. Nato ga malce ohladimo, olupimo (posebej pazimo, da odstranimo vsa očesa in zelene dele) in narežemo na tanke rezine.

Na ponvi segrejemo olivno olje in na njem prepražimo na drobno narezano čebulo. Razmerje med čebulo in krompirjem naj bo nekje 1 : 5 (npr. 200 g čebule : 1 kg krompirja). Dodamo narezan krompir in rahlo posolimo, po okusu tudi popopramo ali dodamo peteršilj. Pražimo po občutku in okusu.

Zraven krompirja se prileže mesna priloga. Goveji zrezek operemo pod tekočo vodo in ga osušimo s papirnatimi brisačkami. Z obeh strani ga posolimo in popopramo ter pustimo, da malce poleži.

Na ponvi segrejemo olivno olje in na njej popečemo zrezek iz obeh strani (nekje 3 minute na stran). Nato zrezke umaknemo iz ponve, znižamo ogenj in prepražimo čebulo, da se zmehča. Med praženjem jo rahlo posolimo. Nato dodamo v ponev paradižnikovo mezgo in dober deciliter jušne osnove. Juhi lahko dodamo tudi deciliter belega vina. Omako zavremo, dodamo jušno osnovo po okusu (odvisno, kako gosto omako si želimo) in v ponev vrnemo zrezke.

Ponev pokrijemo in zrezke kuhamo, dokler ne postanejo mehki (med 20 in 30 minut). Ko jih postrežemo, jih potresemo s peteršiljem ali drugimi začimbami po okusu.

 1,368 total views,  2 views today