Ribe so zdrave in nepogrešljive v uravnoteženi vsejedi prehrani. Pa dobre tudi! Namesto uvoženih se večkrat odločimo za sveže lokalne izbire, kot je postrv. Pečica je priročna rešitev za pripravo, če nas bo za mizo več. Ima pa še eno dobro lastnost - namreč vonja po ribah bo v kuhinji in stanovanju precej manj, kot če bi jo pekli v ponvi.

Sestavine:
Za vsakogar 1 očiščena postrv
Česen
Svež peteršilj
Bio limone (da je lupina užitna)
Olivno olje
Sol
Krompir
Zelena solata

Priprava:

1. Krompir olupimo in narežemo na kose ter skuhamo v kropu. Krompir je dovolj kuhan, ko razpade na dva kosa, če ga zapičimo z vilico.

2. Pripravimo dalmatinsko omako. Drobno sesekljamo česen in svež peteršilj. Ves česen, dobro polovico peteršilja in ščep soli zmešamo z olivnim oljem. Lahko dodamo tudi malo limoninega soka.

3. Pečico ogrejemo na 200 °C, pripravimo si pladenj s peki papirjem. Ribe oplaknemo z vodo in osušimo s papirnato brisačo. Postrv je spolzka in tega ne "zribamo" z nje. Ribe položimo na pladenj in zunaj rahlo namažemo z našo dalmatinsko omako, notri pa izdatno. Sladkovodne ribe namreč nimajo tako izrazitega okusa, kot morske. Za svežino lahko dodamo tudi tanjše rezine limone. Pečemo okvirno 25 minut na ventilaciji in lše dodatnih 3-5 na "salamandru" oz žaru od zgoraj. Riba je popolnoma pečena, ko zlahka izvlečemo plavut iz mesa.

4. Pripravimo še zeleno solato po okusu.

5. Ribo serviramo obrnjeno enako, kot smo jo pekli. Postrežemo s krompirjem v kosih, na katerega okusno posujemo preostali peteršilj. Zraven se prileže dalmatinska omaka (pogosto ji rečemo tržaška, vendar je dalmatinska omaka hladna, tržaška pa topla), zelena solata in belo vino.

Pa dober tek!

Vasko