Recept nujno prilagodimo sezoni. Poleti uporabimo poletne sorte buč, jeseni jesenske. Prav tako sezonsko uporabimo tudi ostalo zelenjavo. Same priprave to ne spremeni. 

Glede na naš tedenski jedilnik skombiniramo uporabljeno meso (piščančji koščki, puranji trakci, mleta govedina, tuna, rakci …) in polnilo (ajdova kaša, rjava leča, riž …). 

Recepta tako pravzaprav sploh ni oz lahko pripravimo vsakič drugačno variacijo. 🙂

Postopek pa gre takole:

Izbrano bučo operemo in izdolbemo. Rahlo posolimo in začinimo po okusu (npr. poper, rdeča paprika, česen). Pustimo, da se malce zmehča. 

Na ponvi segrejemo olivno olje in na njem popečemo čebulo toliko, da porumeni. Dodamo izbrano meso in ga popečemo. Popečenemu dodamo zelenjavo, narezano na kocke: korenček, jajčevec, koruzo, fižol, por, špinačo, blitvo … Vse skupaj lahko zalijemo z malce paradižnikove mezge ali smetane za kuhanje. Na hitro še popečemo ali pregrejemo – odvisno od tega, katero zelenjavo smo izbrali. V mešanico lahko vrnemo tudi polnilo, ki smo ga izdolbli iz buče.

Pečico segrejemo na 180 °C. S polnilom napolnimo bučo in jo postavimo v pečico. Pustimo med 15 do 30 minut (poletne sorte bodo pripravljene hitreje). Pladenj vzamemo iz pečice in čez bučo naribamo še sir. Tudi tukaj imamo kar nekaj izbir: feta sir, mocarela, parmezan … Vse skupaj pokrijemo s folijo in vrnemo v pečico še za slabih 10 minut. Zadnjih nekaj minut pečemo brez folije, da se sir malce zapeče.

Recept je zelo uporaben tudi za”čiščenje” hladilnika zadnji dan dopusta. 🙂 

 

455 total views, 1 views today

Deli