Zakaj to berem?

V letu 2013 je pričel veljati Zakon o elektronskih komunikacijah (ZEKom-1), ki je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje ali dostop do informacij na spletnih straneh. Lastnikom spletnih strani tudi nalaga jasno in razumljivo razlago o piškotkih, ki jih stran uporablja.

 

Kaj so piškotki?

Piškotek je majhna datoteka, ki jo spletna stran pošlje brskalniku. Spletna stran ob tvojem ponovnem obisku uporabi svoj shranjeni piškotek, da se "spomni" podatkov o tvojem obisku oz. uporabi spletne strani.

 

Zakaj uporabljamo piškotke?

Uporaba spleta brez piškotkov bi bila znatno manj prijetna. So tako pomemben del spletne uporabe, da strani brez piškotkov praktično ni.

 

Kakšne piškotke uporabljamo?

Stran dietetik-priporoca.si uporablja piškotke, ki so nujni za uporabo spletne strani.

Za optimizacijo spletne strani občasno uporabljamo tudi skripti Google Analytics in Facebook Connect, ki uporabljata piškotke. Podatki o uporabi strani so anonimizirani in se jih ne da povezati prav s tabo.

 

Kaj če piškotkov ne maram?

Piškotke tega spletišča lahko izbrišeš ali onemogočiš, vendar nekateri deli strani morda ne bodo ustrezno delovali ali pa bo tvoja uporabniška izkušnja slabša.

 

Kako piškotke onemogočiti?

Če ne želiš, da tvoj brskalnik shranjuje piškotke, lahko shranjevanje onemogočiš. Preveri navodila za svoj brskalnik:

Google Chrome
Edge
Mozilla Firefox
Safari
Opera