Testenine skuhamo po navodilih iz embalaže. Uporabimo lahko špinačne, pirine, ržene, ajdove ali katerekoli druge testenine. Porcijo prilagodimo temu, da je pesto precej kaloričen, saj predstavljajo tako pinjole, kot parmezan maščobno živilo, dodano pa mu je tudi olivno olje. Za kosilo tako pojemo toliko testenin, kolikor jih lahko primemo v svojo pest - moški imajo večjo, ženske manjšo in tako prilagodimo porcijo.

Pripravimo pesto. Uporabimo svežo baziliko, pinjole, parmezan, česen in olivno olje. Razmerja so stvar okusa. Okvirno se lahko držimo tega, da za eno osebo uporabimo 15 g parmezana, 15 g pinjol, 2 do 3 stroke česna in  toliko bazilike, da bo pesto lepe zelene barve. Vse skupaj stremo ročno v terilniku za začikbe (možnarju) ali uporabimo električni mešalnik. Olivno olje dodajamo po žličkah, da dobimo željeno konsistenco pesta.

Na olivnem olju popečemo beljakovinski vir. V posnetku so to kozice, lahko pa bi bil tudi piščanec, lignji, tofu ... Stvar okusa. Pazi le, da izbereš pust beljakovinski vir, saj je maščob dovolj že pri ostalih sestavinah recepta.

Ko se testenine skuhajo jih odcedimo, pretresemo v ponev k beljakovini in vmešamo pesto. Na koncu dodamo še prerezane češnjeve paradižnike. Te lahko dodamo tudi šele čisto na koncu in bodo hladni ter sveži.

Potem pa imamo dve možnosti:

Če nam je všeč bolj "popečen" obrok, naše testenine pregrejemo v pečici. V tem primeru ogrejemo pečico na 180 °C in vanjo postavimo testenine v primernem pekaču ali posodi ter pustimo nekje 10 minut. Ta izbira je prikazana na posnetku.

Lahko pa testnine le pokrijemo s pokrovko in nekaj minut pustimo na nizki temperaturi na štedilniku, toliko da se parmezan malce stopi.

Obe možnosti sta super okusni. Probaj oboje in izberi svojega favorita.

Pa dober tek!