Palačinke za zajtrk, večerjo ali malico so odlična izbira, če izberemo kvalitetne surovine in premišljene dodatke. A kaj, ko je peka včasih lahko zelo zamudna! Sploh, če jih pečemo za več članov družine. Rešitev lahko ponudi peka palačink v pečici. 

Uporabi formulo: na 100 g moke dodaj 250 ml pinjenca, 1 jajce in 1 žlico olja. Ostale sestavine prilagodi svojemu okusu in število članov, za katere pripravljaš ta okusen obrok. 

Prižgi pečico in temperaturo nastavi na 220 °C. 

Pripravi maso.

Najprej v posodi zmešaj suhe sestavine. Jaz sem za 6 porcij uporabila 200 g pirine polnozrnate moke, 1 žličko pecilnega praška, 1 žličko sode bikarbone, 1 žličko soli.

Nato dodaj: 500 ml pinjenca (pinjenec je stranski produkt pri pripravi masla, ki vsebuje zelo malo maščob in veliko beljakovin.), 2 jajci in 2 žlici olja (ali masla).

Dodaš lahko tudi žlico javorjevega sirupa ali cvetličnega medu, če želiš, da so palačinke malenkost bolj sladke. 

Pekač prekrij s peki papirjem in maso vlij v pekač. Z žlico enakomerno razporedi.

Palačinki lahko dodatke dodaš že pred peko ali na koncu, da bodo bolj sveži. Narediš lahko ogromno kombinacij, za vsakega člana družine svoj del po okusu. Uporabite lahko

  • arašidovo maslo in sadje (na primer jabolka ali banane),
  • borovnice in grški jogurt,
  • oreške (na primer mandlje) in maline.

Kombinacij je toliko, kot imamo široko domišljijo. Vendar! Od dodatkov bo tudi odvisno, kako kaloričen bo naš obrok. Oreški so na primer mastno živilo in prinesejo več kalorij kot sveže sadje ali jogurt. 

Meni osebno je všeč kombinacija s skuto in gozdnimi sadeži. In ker prej v maso ne vmešam nič sladkega, na koncu čez vse skupaj potresem malce vanilin sladkorja

Palačinko pečemo 15 minut. 

Dober tek! 

 851 total views,  1 views today