Sarma je dobro poznana jed, ki jo lahko skuhamo ali spečemo. Mešanico mesa in riža zavijemo v okisano zelnjato glavo.

Tokratni recept namesto riža uporabi kvinojo, namesto zelja pa ohrovtove lističe.

Kvinojo speremo pod vodo in skuhamo po navodilih iz vrečke. Uporabimo nekje 50 g kvinoje na osebo. Če nam njen okus ni všeč, lahko uporabimo tudi riž, je pa res, da je hranilna vsebnost teh dveh žitaric različna. Kvinoja sodi namreč med beljakovinsko izredno bogata žita in je kot taka super izbira za vse, ki pazijo na vnose beljakovin. Odlična je tudi v primeru, da bodo naše sarmice vegetarijanske. 

Ko se kvinoja pripravlja, na olivnem olju prepražimo čebulo, ki jo predhodno olupimo ter drobno sesekljamo. Ko čebula porumeni, dodamo mleto govedino (100 g na osebo), jo posolimo in popopramo. Če se odličimo za vegi sarmice, namesto mesa lahko uporabimo gobice in lečo. 

Ko se kvinoja skuha, jo vmešamo v poneve, kjer pripravljamo meso. Začinimi po okusu: prileže se rdeča paprika ali česen v prahu. Na hitro še prepražimo, če je mešanica suha, lahko dodamo malce vode in jo podušimo. 

Pečico ogrejemo na 180 °C. 

Ohrovtove liste speremo pod tekočo vodo in blanširamo (za nekaj minut pomočimo v vrelo vodo in speremo pod mrzlo vodo). 

Nadev nato naložimo na lističe in zavijemo v sarmice. 

Pekač naoljimo ali uporabimo peki papir. Paradižnik operemo pod vodo in ga narežemo na debele kolobarje. Položimo jih po pekaču in nanje položimo sarmice. 

Pladenj postavimo v ogreto pečico in pečemo nekje 10 minut. 

Dober tek! 

 704 total views,  1 views today