Mafini so zelo praktična sladica. So enostavni za pripravo, zdržijo več dni, praktični so za prenašanje, saj jih pripravimo porcijsko in se ne drobijo. Vzemimo jih s seboj kot malico tako v službo ali na smučišče, lahko pa jih ponudimo tudi otrokom na rojstnodnevni zabavi. Namesto le čokoladnih jim dodajmo sadje (maline, gozdne sadeže), pripravimo takšne s skuto ali prebrskajmo po spletu za odličnimi recepti, ki ponujajo slane mafine z zelenjavo.

In čeprav zelo praktične in uporabne že pripravljene mafin mešanice, ki jih le zmešamo, kar kličejo po tem, da se jih poslužimo, vendar jih vseeno raje pripravimo sami, ker tako uporabimo manj soli, manj sladkorja in več zdravih izbir.

Za 3 mafine (glede na vaše potrebe ustrezno pomnožite) potrebujemo 1 (zrelo) banano, eno veliko žlico rjavega sladkorja, 1 jajce, 25 g masla, 115 g polnozrnate pirine moke, polovičko čajne žličke pecilnega praška, ravno toliko sode bikarbone in ščepec soli. Po želji, če želimo bolj čokoladni okus mafinov, dodamo še veliko žlico čokolade v prahu.

Na nizki temperaturi stopimo maslo, v globokem krožniku stepemo jajce in z vilicami pretlačimo banano. Vse tri sestavine zmešamo.

V večji skledi zmešamo suhe sestavine (moko, pecilni prašek, sodo bikarbono, sol). Po okusu lahko dodamo še veliko žlico čokolade v prahu.

Na koncu mokre sestavine zmešamo med suhe in maso razdelimo v pladenj za mafine. Pečico segrejemo na 190 °C in medtem ko čakamo, da se segreje, pladenj z mafini postavimo v hladilnik. S tem trikom dobijo mafini lepše »pokrovčke«. Preden damo mafine v pečico jih lahko potresemo še z nadrobljeno črno čokolado. Seveda lahko potresemo le del mafinov in tistim članom družine, ki pazijo na linijo, postrežemo nepotresene.

Mafine pečemo 20 minut. Če nismo prepričani, ali so pečeni, v enega zabodemo zobotrebec. Če se masa prime nanj, pustimo mafine v pečici še nekaj minut. Ko so pečeni, jih vzamemo iz pečice, počakamo, da se ohladijo, in postrežemo ali shranimo za malico.

Mafine pečen po zgornjem receptu s kakavom in čokoladnim posipom nam bo prinesel okoli 270 kcal.