Kvinojo speremo in skuhamo po navodilih iz vrečke. Za 4 porcije jo potrebujemo nekje 100 g (oz. 25 g na osebo).

Na ponvi segrejemo olivno olje in prepražimo čebulo in česen. Dodamo sestavine za omako: mleto govedino (nekje 100 g na osebo) in zelenjavo (ali le zelenjavo, če bomo naredili zelenjavno lazanjo). Izberemo lahko gobice, korenček, bučko, jajčevec, koruzo …  Pravzaprav katerokoli zelenjavo želimo. Izbrano narežemo na koščke in popečemo, nato zalijemo s paradižnikovo mezgo. Uporabimo je toliko, da enakomerno prekrije mešanico zelenjave in mesa. Začinimo po okusu.

Za kvinojo pripravimo še sirni nadev. 100 g na osebo cottage cheese-a zmešamo s parmezanom in jajcem. Parmezana uporabimo nekje v razmerju 1:5 s sirom (če imamo torej 100 g cottage cheese-a, vzamemo 20 g parmezana in potem uporabimo večkratnik števila oseb, za katere kuhamo). Jajc pa damo toliko, da lepo povežejo naš nadev – eno do tri jajca. Začinimo z origanom in svežo baziliko.

Špinačo operemo pod vodo. Bučke narežemo na kolobarje.

Pripravimo pekač. Najprej ga prekrijemo s kvinojo. Dobro jo stisnemo (uporabimo lahko kar poden kozarca) in posujemo z malce parmezana, da bo kvinojo “prijel skupaj”. Na kvinojino podlago namažemo paradižnikovo omako. Prekrijemo jo z na kolobarje narezano bučko. Vse skupaj prekrijemo s plastjo sirnega nadeva in plastjo paradižnikove omake. Nato čez lazanjo posujemo še špinačo in čez njo naribano mocarelo.

Količine so odvisne od števila ljudi, za katere pripravljamo kosilo in od velikosti pladnja, v katerem pečemo. Bučko, špinačo in naribano mocarelo namreč potresemo čez celotno površino pladnja. Uporabimo nekje za prst debele plasti.

Lazanjo postavimo v ohlajeno pečico, segrejemo na 180 °C in pečemo med 30 do 40 minut. Ko je pečena, jo vzamemo iz pečice in pustimo odležati za 10 minut.

 1,132 total views,  1 views today