Vsakdo se znajde v precepu, pred težavo, pred izzivom. Človeško je, da se v teh primerih obrnemo na nekoga, ki mu zaupamo. Prijatelja, družino, partnerja …. Včasih naše težave zahtevajo strokovno obravnavo. Praviloma v teh primerih zaupamo tistim, ki so za reševanje teh težav usposobljeni. Avtomobil odpeljemo do avtomehanika, frizerjem zaupamo svoje lase, hišo nam zgradi zidar, ko zbolimo se obrnemo na zdravnika in podobno. Kaj pa, če je naša težava prehrana? Hujšanje, alergija, intoleranca, pekoča zgaga … Veliko je težav, ki so povezane z neustrezno prehrano, kar nekaj pa je takih, ki jih lahko s pravilno prehrano omilimo.

 

H komu gremo po nasvet glede prehrane?

Do sosede, ki je imela pred leti podobno težavo, kot sedaj mi? K nutricionistu, ki je pridobil naziv »prehranski svetovalec« na vikend delavnici, ki jo je organiziralo neko podjetje z namenom, da usposobi nove prodajalce za prodajo svoje umetne hrane? K fitnes trenerju, ki je tekom izobraževanja za ta poklic poslušal en predmet o prehrani v obsegu nekaj pedagoških ur? Bodimo dovolj odgovorni do svojega zdravja in sebe, in se obrnimo na izobraženega dietetika, ki je tekom svojega izobraževalnega procesa prehrano študiral iz širokega kota različnih aspektov. Ob tem bi izpostavila še nekaj. Danes naokoli kroži veliko nasvetov o prehrani. Nekateri so bolj, drugi manj v nasprotju z uradno priznanimi prehranskimi smernicami.

 

Verjamem v uradno priznane prehranske smernice.

Čisto tako, zaradi logike. Nič fanatičnega. Prehranske smernice so zasnovane, da pokrijejo prehranske potrebe zelo velikemu odstotku državljanov posamezne države. Slovenske smernice so usklajene s priporočili Evrope. Smo pač Evropejci. Ameriške se na primer razlikujejo, avstralske prav tako … V smernicah vsake države se skriva ogromno dela strokovnjakov različnih področij, ki so raziskovali in študirali svoje državljane, njihove navede, njihovo okolje, tradicijo njihove države, kvaliteto hrane, ki jim je dostopna, razvoj bolezni, ki se jim pogosto dogajajo, kako so razni sprejeti ukrepi vplivali na te statistike in še in še in še. Ti strokovnjaki so seveda seznanjeni tudi z ugotovitvami raziskav ostalih organizacij držav. Gre za prave delovne skupine visoko izobraženih ljudi, ki na podlagi vseh teh podatkov in analiz zapišejo smernice, ki jih svetujejo svojim državljanom.

 

Dietetika se ves čas razvija in odkrivajo se nove in nove »zakonitosti«.

Naši strokovnjaki, kemiki, biokemiki, farmacevti, patologi, zdravniki … bodo že precenili, kateri od izsledkov raziskav so vredni nadaljnje obravnave in jih prevedli v jezik, ki ga bomo razumeli tudi mi in bo zapisan v novih smernicah, ko jih bodo sprejemali. Spremembe, vpeljane v naše smernice bodo gotovo pred tem preverjene tudi v našem okolju, na ljudeh, ki so genetsko in po življenjskem slogu bolj podobni nam.

Sama se torej po novo znanje o prehrani obračam na tiste, ki imajo ob svojem imenu naziv dr., ker so si ga prislužili, ne se tako sami poimenovali. Ker so za ta naziv garali, ker se za tem skriva ogromno znanja, pridobljenega na fakultetah, izobraževanjih, z raziskovanjem enega področja v njegovo bistvo in z medsebojnim povezovanjem.

 

Obstaja več poti.

Sledenje smernicam o zdravi prehrani je le eden izmed načinov prehranjevanja. Za tiste, ki se bodo strinjali z mano in se soočajo s svojimi zdravstvenimi in prehranskimi težavami z resnično hrano, bo ta pot prava. Za tiste, ki bi želeli bližnjice in manipulacije svojega telesa z umetno hrano, ko ta postane sredstvo za doseganje nekih (pre)visoko zastavljenih ciljev pač ne. Prehransko svetovanje Dietetik priporoča presega pospeševanje prodaje izdelkov. Nisem prehranski prodajalec, sem svetovalec! Svetujem po svoji vesti, po najboljšem nivoju znanja, ki ga premorem v danem trenutku in ki ga načrtno in vestno tedensko nadgrajujem. Pa ne (le) z branjem raziskav na internetu, ampak obiski delavnic, konferenc, seminarjev, strokovnih posvetov ter konec koncev fakultete, kjer mi bo magistrski študij prehrane zagotovo dal novo znanje in novo širino, ki se je še kako veselim!

 

Jaz verjamem v pravo hrano.

Ponosna sem, da sem sodelovala v prvi sezoni The biggest loser Slovenija. Tekmovalci so že tri mesece doma in večinoma še naprej sledijo bolj zdravim prehranjevalnim navadam. Z zdravim odnosom do hrane, ki sem se jim ga trudila privzgojiti! To mi daje moč. Moč, ki jo bom potrebovala, da bom to svojo vizijo širila še naprej. Moč, da ne bom popustila pritiskom tistih, ki jih je zaradi znanja, ki ga delim, strah, da jim bo padla prodaja.

 

Zunaj se prebuja pomlad. Začela nam je streči s prvimi plodovi in komaj čakam, da jih bo še več. Izkoristimo jih!

Lepe pomladne dni.

Katja

 

 1,499 total views,  1 views today