Jajčna fritata je odlična rešitev za dni, ko moramo zajtrk ali brunch pripraviti za več oseb. Prileže se v vseh letnih časih, najboljše pri vsem pa je to, da uporabimo sezonsko zelenjavo, ki jo imamo na razpolago. 

Izberemo ponev, ki jo lahko kasneje damo tudi v pečico. To segrejemo na 180 °C.  Na olivnem olju segrejemo olivno olje in prepražimo čebulo

Zelenjavo operemo in narežemo na koščke. Uporabimo lahko bučke, jajčevce, špinačo, blitvo, šparglje, gobice, papriko, sušen paradižnik … Pražimo toliko časa, da zelenjava spusti vodo. Pri dodajanju zelenjave v ponev se držimo načela, da začnemo z bolj vlakninasto zelenjavo in kot se ta malenkost zmehča dodamo vodene izbire. 

V posodi vmešamo jajca. Začinimo jih po okusu in glede na to, katero zelenjavo imamo. Večini izbir se prileže malce soli, popra, tudi česen, čili, origano, meta … Jajčkom dodamo mleko (na eno jajce nekje 0,5 dcl), ter jim vmešamo še nariban parmezan ali drug trdi sir po izbiri (na primer čedar).  Količina sira je odvisna od našega okusa, držimo pa se pravila, da s sirom ne pretiravamo. 

Če želimo mesno fritato zelenjavi dodamo še narezana piščančja prsa, kuhan pršut ali slanino oz. ponovno sledimo svojemu okusu in zalogi iz hladilnika.

Jajčno mešanico prelijemo čez zelenjavo in damo v ogreto pečico za 15 minut. 

Ko je fritata pečena, jo vzamemo iz pečice in narežemo na trikotnike. Postrežemo s svežimi paradižniki in koščkom kruha.

 1,552 total views,  1 views today