Vsakdo naredi palačinke malce po svoje. Za njih hitro dobiš roko. A jaz se držim preverjenih količin in uporabljene surovine rada pretehtam. Lovljenje popolne mase namreč hitro preide v to, da se ta masa poveča od želene količine in namesto ravno prav velike porcije, dobiš palačinko ali dve viška. Palačinka ali dve viška pa lahko pripeljeta do kile ali dve viška. Tega pa nočemo, kajne? 🙂

Če se ti tehtanje zdi odveč, ti priporočam vsaj to, da si narediš domače merice, in sicer:

  • koliko žlic moke in
  • kako velik kozarec ali skodelica mleka ter radenske.

Recept Dietetik priporoča gre takole.

Za 3 malo debelejše oz. 4 tanjše palačinke vzamem 100 g moke (najraje imam pirino polnozrnato), 1 dcl mleka, 1 dcl radenske in 1 jajce. Količino ustrezno pomnoži glede na to, koliko palačink želiš. Če delaš polnjene ti priporočam, da narediš tanjše, saj bo kar nekaj dodatne energije obroku prinesla še masa.

V vse skupaj zmešam še ščepec soli in žličko olja. Maso za palačinke premešam in pustim v hladilniku približno 15 minut. Osebno rada tekočine dam pol manj, maso zmešam in nato naknadno v njo vmešam še preostanek tekočine. Ne vem zakaj, a tak način mešanja se mi zdi lažji. Vsaj za mešanje na roko. Preveri v posnetku.

Vmes pripravim nadev. Stepem sladko smetano, ki jo posladkam z vaniljevim sladkorjem. Vanjo vmešam 500 g nepasirane skute, kislo smetano, jajce ter brusnice ali rozine. Vse skupaj premešam po okusu, meni je všeč rahlo premešano, da skuta ostane v grudicah. Skute lahko uporabiš tudi manj. Sladkor lahko izpustiš. 🙂 Sledi svojemu okusu in prehranskim ciljem.

Ponev za palačinke močno pregrejem in na njej spečem palačinke.

Palačinke napolnim z nadevom, zavijem ter zložim v pekač. Maso, ki ostane, prelijemo čez palačinke, da se tako porabi.

Pečico predhodno segrejem na 180 °C in palačinke pečem še 30 minut.

Dober tek!