Kislo zelje odcedimo (vodo shranimo) in po potrebi poplaknemo z vodo, če je zelo slano ali kislo. Zelje pretresemo v posodo, zalijemo z vodo in na nizkem ognju pokuhamo toliko, da se zmehča.

V večji posodi segrejemo olivno olje in na njem prepražimo čebulo, da porumeni. Dodamo na kocke narezano slanino, svinjska rebra in strok ali dva česna. Razmerje med zeljem in mesom naj bo nekje 1:1 (0,5 kg zelja in 0,5 kg mesa). Izberemo lahko kose mesa po okusu. Soliti ne rabimo, saj je slana že slanina. Ko se slanina popeče, začinimo s sladko papriko. V posodo dolijemo žlico ali dve paradižnikove mezge in dodamo lovorjev listpoper v zrnju ter ostale začimbe po okusu (nekateri prisegajo tudi na brinove jagode in kumino). Na hitro pokuhamo in če se prijemlje na dno posode, dodajamo vodo. Ko je meso mehko, dodamo v posodo še pokuhano zelje.

Vse skupaj zalijemo s toliko vode, kot nam je všeč. Nekateri imajo radi bolj voden segedin, spet drugi gostejšega. Če nam odgovarja bolj kisel okus, lahko segedin zalijemo tudi z zajemalko ali dvema vode od zelja, ki smo jo shranili.

Če želimo bolj energijsko bogat segedin, vanj vmešamo še žličko ali dve kisle smetane.

Kuhamo še nekje 15 minut. Segedin se prileže s pire krompirjem ali kosom kruha.

 1,110 total views,  1 views today