Sarma je ena naših (po)novoletnih tradicij in je popoln obrok za 1. januarja. Kislo zelje zbistri glavo, krepak obrok pa pogreje. Nikar se jih ne smemo lotiti 1. januarja navsezgodaj, saj potrebujejo svoj čas za pripravo. Pa tudi boljše so, če jih pripravimo za dan ali celo dva vnaprej.

V naši domači kuhinji prevladuje fotrov slog, seveda pa obstaja ogromno različic in variant, saj so sarme popularne po ogromnem delu Balkana in tudi drugod.

Gastronomsko je sarma ena od oblik dolme – gre za v rastlinski list zavito mešano meso z rižem. Izbor lista in mesa je zelo odvisen od letnega časa in tudi geografske lokacije, gastronomske regije imajo seveda svoje posebnosti ali preference. Pri nas še nisem jedel sarme z jagnjetino, v pretežno muslimanskih državah v njej seveda ne bo svinjine. Jemo lahko tudi veganske različice, saj izven tradicionalnih receptov za moje pojme kuhinja ne bi smela imeti meja. Sarme se morda bolj tradicionalno pripravljajo v pečici ali po kuhanju še en čas pečejo (v isti nizki emajlirani ali drugi ognjevarni posodi), pri nas jih samo dolgo in počasi kuhamo v visokem loncu.

Količine sestavin so zelo odvisne od velikosti naših sarm in števila obrokov, ki jih želimo. Za pripravo razmerje količin ni bistveno pomembno, saj praktično ne moreš zgrešiti.

 

Sestavine:

  • glava kislega zelja
  • mleto meso (mešano)
  • dimljena šunka
  • naribano kislo zelje
  • riž
  • jajce
  • pasiran paradižnik
  • maščoba (svinjska mast)
  • čebula, česen
  • sol, poper, sladka mleta paprika, drobnjak, majaron, kajenski poper, lovor v listih

 

Navodila za pripravo po našem fotru:

1. V hladni vodi kuha kisano zeljnato glavo in po vretju pusti v vroči vodi še nekaj minut več, da se zelje omehča.

2. Riž oplakne pod vodo in skuha nekje do polovice ter ga ohladi.

3. Na maščobi prepraži drobno sesekljano čebulo, da se omehča. Popraži še česen in umakne z ognja, ko zadiši (cca 1 minuta).

4. Malenkost ohladi, nato čebulo, česen in riž doda k mletemu mesu. Doda še umešano jajce, sol, poper, drobnjak, majaron, veliko mlete sladke paprike in malo kajenskega popra. Vse skupaj se pregnete z mokrimi rokami, da so sestavine enakomerno zamešane.

5. Vročo vodo z zeljnato glavo odcedi in zelje ohladi in spere s hladno vodo. Z zeljnate glave odvije liste, ki naj bodo čim večji in brez poškodb. Debele listne žile se odreže ali obreže, vse zeljne ostanke, tudi steblo glave, se nareže in porabi.

6. V visok lonec se na dno zloži slabši zeljnati list ali dva, lahko tudi nasesekljane zeljne “ostanke”. Zdaj se doda prvih nekaj kosov narezane dimljene šunke in v lonec prične zlagati prvi sloj sarm.

7. Zavijanje sarm je lahko manjši izziv, če to počnemo prvič. Naš cilj je, da zeljni list zadrži vsebino, ko se sarma kuha in ko jo predevamo na krožnik. YouTube je poln nasvetov, kako se tega lotevajo ljudje po svetu, jaz pa zagovarjam prosti slog. Moje razpadejo ne, tako da je ok, imajo pa manjši estetski minus v uniformnosti celega lonca. Če se sarma nikakor niče “zapreti”, damo vanjo manj mase. V majhni sarmi bo nekje ena zvrhana jedilna žlica mase, meni so ok tudi večje. Če slučajno ne gre drugače in uporabiš zobotrebce, na to jedce opozori, saj jih v sarmah ne pričakujemo!

8. Zvite sarme polaga v lonec. Ko zapolni en sloj, ga pokrije z naribanim kislim zeljem. Med sarme polaga še kose dimljene svinjine in tudi kakšen lovorjev list. #ProTip: Zloži jih za 2-3 prste pod robom lonca, saj bo sicer med počasnim kuhanjem packarija.

9. Ko je lonec poln, fotr pripravi še prežganje (a brez moke, nekateri uporabijo moko), ki bo dodatno obogatilo okuse. Na masti prepraži česen in mleto sladko papriko, ki v maščobo izpusti okus. Doda še pasiran paradižnik in vse skupaj zavre in kuha nekje 5 minut, nato prelije sarme v loncu. Preostanek lonca zalije z vodo in nato zavre ter na majhnem ognju kuha nekje 3 ure. Vmes večkrat preveri in po potrebi doda vodo, da so tudi najvišje sarme bolj ali manj oblite.

10. Sarme so super s pire krompirjem, kuhanim krompirjem v kosih, pri nas se jedo tudi s kruhom. 

 

Pa dober tek!

Vasko

 318 total views,  2 views today