Ko glave stakneta dva gurmana z veliko domišljije in dietetik, ki za večino stvari na nakupovalnem listku navadno »teži«, da niso najbolj zdrave, nastane odličen recept. Andrej in Luka sta iz pol kilograma kozic, enega avokada in nekaj začimb ter dodatkov pripravila burger, ki ga Dietetik prav zagotovo priporoča. Potrebno je le nekaj časa in volje. Vendar verjemite nam – vredno je. 🙂

Uporabljene količine sestavin so omogočile pripravo 6 srednje velikih burgerjev.

500 g kozic očistimo in nasekljamo (velikost koščkov je po izbiri) ter pretresemo v posodo. Drobno nasekljamo 2 stroka česna in 1 čebulo. Dodamo ju kozicam, prav tako dodamo še 2 jajci in polovico skodelice polnozrnatih drobtin. Peteršilj, sol in poper dodamo po okusu. Vse skupaj dobro premešamo s kuhalnico in za 30 minut postavimo v hladilnik. Ko čas preteče, iz mase oblikujemo pleskavice. Ker bodo zelo rahle, z njimi ravnamo previdno.

V času, ko masa stoji v hladilniku, pripravimo namaz. Operemo, prerežemo ter izdolbemo 1 avokado, dodamo 100 g kisle smetane, 2 stroka česna, sok polovice limone, peteršilj, sol in poper. Vse skupaj zmešamo z mešalnikom, da nastane lepo mazljiv namaz.

Na ponvi segrejemo olivno olje. Čebulo nasekljamo na večje koščke in jo dodamo na segreto ponev. Pražimo toliko časa, da postane mehka. Nato temperaturo na štedilniku znižamo in dodamo žličko rjavega sladkorja. Pražimo še toliko, da čebula karamelizira. Iz ponve jo pretresemo v posodico. Na ponev dodamo še malce olja in dodamo pleskavice. Pečemo počasi in pri nizki temperaturi. Pleskavice previdno obrnemo še na drugo stran. Ko so pleskavice skoraj pečene, čez njih potresemo malce naribanega čedar sira. Pokrijemo s pokrovko, da se sir stopi.

Izberemo bombice po okusu. Dietetik priporoča polnozrnate pirine bombice s kefirjem. Prerežemo jih na pol in za nekaj minut postavimo v segreto pečico, da jih pogrejemo. Narežemo še svež paradižnik in operemo rukolo.

Ko so pleskavice pečene in sir stopljen, zložimo burger. Na spodnjo polovico bombice namažemo avokadov namaz, čezenj položimo rukolo in paradižnik, nato pleskavico s sirom in na vrh še karamelizirano čebulo. Čez vse skupaj lahko prelijemo še malce pekoče omake Chipotle ali BBQ- omake. Seveda lahko vse sestavine v burger zložimo tudi po drugačnem vrstnem redu ali dodamo še drugo zelenjavo po okusu. Naš burger je pripravljen.

Pa dober tek!