Bujta repa je prekmurska narodna jed, enolončnica iz kisle repe, prosene kaše in svinjine. Pogosto se jo gosti s podmetom, lahko pa tudi s prežganjem. Sicer s tem ni več enolončnica, pridobimo pa priložnost za dodaten okus z začimbami. Zakaj pa s klobaso? Dimljena je bila pri roki, tako da nadomešča svinjski hrbet. Saj ne potrebujemo vsak dan pojesti pol kilograma mesa.

Odvisno od velikosti in naših potreb, a okvirno spodnje količine ustrezajo 10 porcijam. Je pa super za jesti tudi naslednji dan in je odličen SOS obrok za v zamrzovalnik.

 

Sestavine za cca 10 porcij
1 kg kisle repe
23 dag prosene kaše
9 dag masti
5 dag moke
8 strokov česna
1 čebula
10 zrn črnega popra
2 lovorjeva lista
1 čajna žlička mlete paprike
1 čajna žlička majarona

1. Kislo repo odcedimo in če je prekisla, jo še splaknemo. Damo v večji lonec, zalijemo z vodo, dodamo poper v zrnju in lovorjeva lista. Če jo pripravljamo z mesom, ga kuhamo skupaj z repo. Repo kuhamo cca 30 minut, potem dodamo proseno kašo, premešamo in kuhamo še dodatnih 10 minut.

2. Vmes pripravimo prežganje. Maščobo dobro ogrejemo na srednjem ognju in prepražimo čebulo, nato dodamo moko in pražimo še nekje 5 minut. Dodamo česen in ko zadiši, dodamo začimbe po okusu - morda sladka paprika in majaron. Razmešamo s hladno vodo in nato dobro vmešamo v repo.

3. Vremo še 10 minut. Postrežemo s kruhom ali brez.

 

Pa dober tek!
Vasko