Recept prilagodimo sezoni. Poleti uporabimo poletne sorte buč, jeseni jesenske. Prav tako sezonsko uporabimo tudi ostalo zelenjavo. Same priprave to ne spremeni. 

Glede na naš tedenski jedilnik skombiniramo uporabljeno meso (piščančji koščki, puranji trakci, mleta govedina, tuna, rakci ...) in polnilo (ajdova kaša, rjava leča, riž ...). 

Recepta tako pravzaprav sploh ni oz. lahko pripravimo vsakič drugačno variacijo. 🙂

Postopek gre takole:

Olupimo in narežemo čebulo ter jo popražimo. Ko porumeni, ji dodamo kašo ali riž ter ga tudi na hitro popražimo. Zalijemo z vodo in skuhamo po navodilih iz vrečke. Že kašo lahko malce začinimo. Dietetik priporoča uporablja domačo mešanico začimb za juho.

Izbrano bučo operemo in izdolbemo. Rahlo posolimo in začinimo po okusu (npr. poper, rdeča paprika, česen). Pustimo, da se zmehča. 

Na ponvi segrejemo olivno olje in na njem popečemo čebulo toliko, da porumeni. Dodamo izbrano meso in ga popečemo.

Popečenemu mesu dodamo zelenjavo, narezano na kocke: korenček, jajčevec, koruzo, fižol, por, špinačo, blitvo ... Začinimo po okusu (malce soli, popra, Prepražimo toliko, da zelenjava spusti vodo. Začinimo po okusu. Začimbe prilagodimo izbrani zelenjavi. Ko je zelenjava popečena, zalijemo z malce paradižnikove mezge ali smetane za kuhanje. V mešanico lahko vrnemo tudi polnilo, ki smo ga izdolbli iz buče. Pokuhamo na nizki temperaturi. V mešanico stresemo tudi kuhano kašo oz. riž. 

Pečico segrejemo na 180 °C.

S polnilom napolnimo bučo in jo postavimo v pečico. Pustimo med 15 do 30 minut (poletne sorte bodo pripravljene hitreje). Pladenj vzamemo iz pečice in čez bučo naribamo še sir. Tudi tukaj imamo kar nekaj izbir: feta sir, mocarela, parmezan, skuta ... Vse skupaj pokrijemo s folijo in vrnemo v pečico še za slabih 10 minut. Zadnjih nekaj minut pečemo brez folije, da se sir zapeče.

Recept je zelo uporaben tudi za"čiščenje" hladilnika zadnji dan dopusta. 🙂

Dober tek!