Izberemo bučko (muškatno, hokaido, masleno …), jo operemo in olupimo ter narežemo na večje kose.

Na olivnem olju prepražimo narezano čebulo.

Ko porumeni, ji dodamo rdečo lečo. Malenkost popražimo in dodamo kose buče, iztisnjen česen (po okusu – 3 ali več strokov) in lovorjev list.

Prepražimo in ko se razvije aroma zalijemo z vodo toliko, da prekrijemo bučne kose. Začinimo z začimbami za juho (peteršilj, zelena …) in kuhamo nekje 15 minut, da se bučke zmehčajo kar preverimo tako, da jih zabodemo z vilico.

Juhi lahko dodamo tudi deci ali dva mleka ali kisle smetane.

Juho kar v posodi, kjer smo jo kuhali spasiramo s paličnim mešalnikom. Poskusimo in začinimo še po potrebi. Najprej dodamo začimbe (poper, curry, peteršilj …) in šele če je potrebno še malce soli.

Postrežemo jo lahko z bučnimi semeni (lahko jih popečemo na ponvi), žličko bučnega olja ali malo žličko kisle smetane.

 

Odlična je tudi izpeljanka bučkine juhe z jabolkom in hruško.

V tem primeru poleg bučke na rezine narežemo še jabolko in hruško, ki ju nič ne olupimo. Našo mešanico začinimo s curry-jem, cimetom in ingverjem, zalijemo z vodo toliko, da pokrijemo in počasi vremo, dokler se bučka ne zmehča. Nato postopamo kot prej. Spasiramo v gladko juho, poskusimo ter začinimo po okusu in potrebi ter še enkrat prekuhamo.

Loading