V kozici segrejemo žličko olivnega olja. Dodamo čebulo in jo prepražimo toliko, da se zmehča. Dodamo ji še kar cele stroke česna (končno število določimo glede na naš okus – razmišljamo med enim in tremi ter se po nekaj poskusih kuhanja juhe po tem receptu dokončno odločimo :)), ki ga le na hitro popražimo (pol minute, ravno toliko, da spusti aromo). Čez celotno površino posode nato potresemo mleto papriko in zalijemo z jušno osnovo. Nekaj narezanega brokolija pustimo na strani, ostalo pa dodamo juhi in zavremo. Ogenj znižamo in juho kuhamo še toliko časa, se brokoli zmehča (nekje 10 minut).

Med tem, ko se juha kuha pripravimo kruhove kocke. Star kruh narežemo na koščke in ga na nizkem ognju popečemo na malce olivnega olja. Pečemo tako dolgo, da rahlo porjavi.

Juho zmešamo s paličnim mešalnikom in ji dodamo nariban dimljen gauda sir in preostanek narezanega brokolija. Za nekaj minut še pokuhamo na nizki temperaturi, dodamo žlico belega vinskega kisa, popopramo z belim poprom v prahu in solimo po potrebi.

Juhi tik pred zaužitjem dodamo še kockice popečenega kruha. Če je juha v obroku samostojna jed (na primer večerja), ji kruhovih kockic dodamo več, kot če nas po juhi čakata še glavna jed in solata. 

Uporabimo lahko katerikoli drugi (topljivi) sir, brokoliju pa lahko dodamo tudi še kako drugo zelenjavo. Odlično se bo juhi na primer prilegel tudi por ali korenje.

 969 total views,  1 views today