Ajdove žgance si je s kislim mlekom pripravila že Katja, mene pa so še vedno zakon tudi v klasični kombinaciji s kuhano kislo repo in kranjsko klobaso. Vedno me spomnijo na babico, ki nam jih je največkrat postregla s toplim mlekom in ocvirki, kar je zame super večerja.

Babica se je včasih precej namučila z mešanjem, kar nekaj časa pa je tudi porabila za "trebljenje", da so bili bolj drobni. Ponekod po državi so bolj običajni taki večji kosi, ponekod pa čisto drobni, skoraj manjši od zrna graha. Stvar okusa, oboje se kuha!

No, na gastronomski šoli sem se naučil pripravit prave žgance brez hudega napora. Vsekakor so izven kategorije od tistih instant.

 

Sestavine za cca 5-6 ljudi (količine preveri pri Katji):

Ajdovi žganci
1,5-2 l vode
0,5 kg ajdove moke
žlica masti
ocvirki
sol

Repa
1 kg kisle repe
kranjska klobasa ali 2
1-1,5 l vode
začimbe po okusu, lovorjev čist, črn poper v zrnju

 

Postopek:

1. V večjem loncu pripravimo nekje ⅔ slanega kropa. Naj ne bo do roba.

2. V vrel krop na kup stresemo ajdovo moko in za minuto pokrijemo, da prevre čez moko. Nato z ročajem kuhalnice v sredino navrtamo luknjo, da krop “udari ven”. Tako se bo moka bolje in hitreje prekuhala. Pokrijemo in kuhamo cca 30 minut. Voda naj vre, ne rabi pa kipeti.

3. Previdno odlijemo in shranimo vsaj večji del odvečne vode - žganjevke. S kuharsko vilico nato razmešavamo moko, da nastanejo žganci. Ko se moka oprijema žgancev in je vse skupaj presuho, sproti prilivamo žganjevko po majhnih zajemalkah, dokler ne dosežemo na oko prave sestave. Bolj voljno se mešajo, če dodamo nekaj čiste masti. S samo nekaj malega prakse s kuharsko vilico hitro ugotovimo, kako lahko pripravimo žgance v večjih grižljajih ali take bolj nadrobljene.

4. Postrežemo zabeljene v skledi, kjer lahko pokriti še malo počivajo.

5. Kuhana repa in klobasa nista velik izziv. Kisli repi odlijemo vodo in jo oplaknemo. Pretresemo v dovolj veliko posodo, prilijemo hladno vodo in pristavimo še kranjsko klobaso. Vse skupaj počasi zavremo in nato kuhamo še nekje 30 minut. Klobasa bo malenkost popestrila okus repe, lahko pa ji dodamo tudi lovorov list in nekaj zrn črnega popra.

Jemo jih lahko tudi samo s skodelico pogretega mleka za večerjo. 🤤

 

Pa dober tek!

Vasko