Ne mi zamerit. Današnji zapis bo morda malce oster. Sploh, če se boste v njem prepoznali. Ampak, ne morem si pomagati, da ne strnem svojih razmišljanj o tem, kar opažam. Morda zdaj, ko sem bila v »luzerju« tudi sama del neke instant rešitve, še toliko bolj. Učimo se z izkustvom in ta izkušnja me je naučila oz. mi je potrdila točno to, kar sem vedela že prej. Instant rešitev ni! Čeprav na ven izgleda tako. Ravno zato puščam poglavje, ki sem ga poimenovala »instant« za sabo in se vračam nazaj k osnovam. K poučevanju, k pojasnjevanju, k mladim, kjer dejansko lahko še kaj spremenim. In na žalost k starejšim, ko se skozi svojo izkušnjo naučijo, da žal ne bo šlo drugače, kot na »old school« način.

O čem govorim?

Zdrav način življenja. Postenje. Razstrupite se. Zakisanost. Diete. Hujšanje. Prehranska dopolnila. Paleo. Keto. LCHF. Ločevalna. Prehranski svetovalci. Nutricionisti. Osebni trenerji. Najnovejše smernice. Najnovejše raziskave. Vse to in še več in več in več na eni strani.

Rak. Vedno več raka. Porast kroničnih nenalezljivih bolezni. Alergije. Intolerance. Vedno več tega pri otrocih. Izpuščaji. Zgaga. Napihnjenost. Zaprtje. Vetrovi. Driska. Akne. Slaba koža. Slabi lasje. Slabi nohti. Bolečnine v sklepih. Bolečine v hrbtu. Utrujenost. Migrene. Izčrpanost. Iskanje pomoči pri zdravnikih. Nemoč. Obup. Iskanje pomoči pri alternativcih. Branje knjig. Aja no ne. Branje interneta. Branje forumov. Postavljanje diagnoze samemu sebi. Vse to in še več in več in več na drugi strani.

Čakaj.

Človek – vsaj tisti, ki ima v sebi dovolj širine, da to zna narediti – se vpraša … Koliko sta strani povezani? Čakaj. Rak. Ja že rak, ampak saj celice mutirajo vseskozi in naš imunski sistem se s temi mutacijami bori na dnevni bazi. In jih sanira. Ja, jih ja. Če ima zato potrebno pomoč, ki jo vanj vnašamo s hrano. Kako to, da so najbolj v porastu prav raki, ki so povezani z načinom našega prehranjevanja? Alergije in intolerance? Kako se postavi otrokov imunski sistem? Hm … »skozi« mamo. Že kot plod skozi njeno kri dobiva določene informacije in to se nadaljuje, ko se doji in pije njeno mleko. Ampak mama je v svoji rodni dobi obrnila že 5 diet – ena je bila bolj rigorozna kot druga. Na dieto je treba takoj ko rodi! Čakaj, lepa postava pa ne pride kar sama od sebe. Kako naj njeno telo, ki komaj še skrbi zase, poskrbi še za plod v njem oz. otročka, ki se hrani skozi njo? Bolečine v sklepih, hrbtu … Ja no. Če pa popolnoma nepripravljena telesa podrejamo treningom, prepisanim iz interneta ali skopiranim iz nekih dodelanih Youtube filmčkov, ki jih izvajajo ljudje, ki se že celo življenje ukvarjajo s športom in to po več ur dnevno. Potem pa rečejo »ej joj 130 kg ima! 130 kil špeha je slabo.« Saj je – se strinjam. Ampak 130 kg mišic je tudi slabo! Vsaj za skeletni sistem, ki ni bil narejen za prenašanje tako težkih bremen. Na fitnesu boš že natreniral mišice in nase vrgel maso. Kako pa boš natreniral svoje kosti, hrbtenico? Utrujenost in migrene. Ja halo? Če pa si v celem dnevu pojedel par predelanih praškov, tablet, kapsul, napitkov in morda en ali dva »prava obroka«, pa še ta dva v menzi ali tista iz police, ki ponuja polpripravljene obroke. A je tukej sploh še kdo normaln?

Iščemo bližnjice.

Bližnjice do lepote, lepega telesa. Pod pretvezo zdravja. Lepo telo je tudi zdravo telo! A veš kao. 🙂 K temu nas prepričujejo mnogi. Razni ambasadorji zdravega načina življenja, ki se smejijo iz oglasov. Samo kaj, ko je isti ambasador na dveh ali treh različnih oglasih, ki se po možnosti še izključujejo. V enem oglasu v roki drži proteinski prašek, v drugem zagovarja keto dieto – dieto, ki ne priporoča povišanih vnosov proteinov, ampak maščob. Oglasi učijo kako lahko še naprej uživamo v torticah, čokoladah, čokoladicah, ali pa pijemo energijske pijače, saj vendar nimajo dodanega sladkorja … Torej ne govorijo o zdravem načinu življenja, ko v svoje telo začnemo vnašati osnovna živila brez dodatkov, ampak le daje prednost svojemu izdelku, pred ostalimi. Tale zapis bo predolg, če bom naštela vse. Niti ne želim izpostavljati teh, ki so svoje obraze posodili določenim reklamnim kampanjam. Ne. Želim ozavestiti vsakega od vas, da kritično presodite vse te reklame in da ne nasedete na prvo žogo nekomu, ki vam nekaj »svetuje«.

Prehranski svetovalci prodajalci

Imamo prehranske svetovalce, ki izkoriščajo vašo naivnost. Prehranske svetovalce, ki odpirajo svoje trgovine s prehranskimi dopolnili. Ki nato na vaše jedilnike zapisujejo prav te. Ki vaših prehranskih navad niti ne poskusijo urediti s pravo hrano, ampak vam takoj pokažejo pot do bližnjice. Kaj ne vidite, da najprej plačate za nasvet in storitev, potem pa še za izdelek? Ali se vam ne zdi, da njihovo prehransko svetovanje obsega branje navodil iz deklaracij izdelkov, za katere so se odločili, da jih bodo uvažali. To znate tudi sami, kajne? Vzemite 2 merici dva do trikrat na dan. Da best. Samo kaj pa vsa ostala hranila, ki jih moramo pojesti? Najbolje, da gremo kar na hrano za astronavte ali vojake. Oni imajo v takem shake-u vsaj vmešano vse potrebno in ne le hranila ali dveh.

Jejmo pravo hrano

Priznam. Neprimerljivo težje – tako zame, ki svetujem, kot za mojega varovanca, ki mora na koncu doma kuhati, rezati, lupiti, mešati, se usesti in jesti – je urediti svojo prehrano po »old school« načinu. Skozi pravo hrano. Ampak to je to! To je prehransko svetovanje. Spoznati osebo, njen urnik, njen okus, njene vrednote. Tej osebi pomagati hrano vključiti v njeno življenje. Pomagati, da na hrano začne gledati kot nekaj pozitivnega. Celostno. Kot tisto stvar, ki v telo prinese več kot 50 hranil! Zna tvoj prehranski prodajalec našteti vsa ta hranila? To je umetnost!

Nekoč sem prebrala: maskare prodajajo umetne trepalnice, umetne trepalnice prodaja fotošop. Ta stavek je ostal z mano. Pa poglejmo, kako se prodaja bližnjice. Tabletko za lepo postavo prodaja vrhunska športnica, ki vsak dan trenira 8 ur že več kot 20 let svojega življenja. Najverjetneje potem samo tista tabletka na poti do tvojega cilja ne bo dovolj. 😉 Žal.

Korak nazaj

Pojdimo korak nazaj. Bodimo vsaj mi tisti normalni. Nehajmo biti ovce z oprano glavo. Ne potrebujemo dopolnil, pa nam bo še vseeno lahko uspelo. Vse, kar potrebujemo, je nekaj časa, prave usmeritve in pa predvsem – svoj denar začeti vlagati vase in ne z njim zalagati tiste, ki jim je za naše zdravje vseeno in skozi našo »zdravo prehrano« polnijo svoje žepke.

Eminem je nekoč zarepal »be smart, don’t be a retard«. In tukaj se moj zapis konča. 😉

Love you all! :*

 1,684 total views,  1 views today