Lazanja je super ideja za kosilo sploh za takrat, kadar je treba kuhati za več oseb. Pripravimo vse potrebno in jo postavimo v pečico, ko se peče, pa pripravimo še juho in solato.

Zelenjavni nadev:

Zelenjavo operemo, po potrebi olupimo in narežemo na majhne koščke. Bučko narežemo na kolobarčke. Uporabimo lahko katerokoli zelenjavo, pri Dietetik priporoča pa so nam všeč okusi rdeče, rumene in zelene paprike, korenčka in koruze ter že omenjene bučke. Pri izbiri bodimo sezonski. 

Na ponvi segrejemo olivno olje in na njem prepražimo čebulo. Rahlo jo posolimo in ko zlato porumeni dodamo izbrano zelenjavno. Podušimo, dodamo česen in zalijemo s paradižnikovo omako, ki jo začinimo po okusu. Priležejo se poper, bazilika, rožmarin … 

Bešamel ali ricottin nadev:

Segrejemo 0,5 l mleka. V ločeni posodi stopimo 30 g masla in mu postopno vmešamo 30 g moke. Na nizki temperaturi jo pražimo nekaj minut in pri tem pazimo, da je ne zažgemo. Nato ji postopno vlivamo mleko in sproti hitro mešamo z metlico, da se sestavine lepo povezujejo. Na koncu bešamelu po okusu dodamo mleti muškatni orešček, sol in beli poper

Namesto bešamela pa lahko pripravimo tudi ricottin nadev, ki bo zelenjavni lazanji dvignil vrednost beljakovin, ki nam jih bo obrok prinesel. Zmešamo 500 g ricotte, 50 g sveže naribanega parmezana, 1 jajce in nekaj lističev sveže bazilike ter uporabimo namesto plasti bešamela. 

Testenine:

Pripravimo jih po navodilih iz embalaže. Določene so že pred pripravljene in jih le namočimo v vodo, da bodo bolj vodljive pri sestavljanju, druge pa je pred zlaganjem na pladenj treba pokuhati.

Zlaganje:

Pekač naoljimo ali premažemo z bešamelom. Vanj zložimo prvo plast testenin in čez njih potresemo malce mocarele. Dodamo plast zelenjavnega nadeva, plast testenin, plast bešamela ali ricottinega nadeva, plast bučkinih kolobarčkov, plast testenin, plast zelenjavnega nadeva in plast mocarele, plast bučkinih kolobarčkov in zaključimo s plastjo testenin. 

Pri Dietetik priporoča imamo radi, da naša lazanja malo zahrusta, tako da je na koncu ne prelijemo še z eno plastjo bešamela, ampak po njej le potresemo mocarelo, lahko pa jo seveda prelijemo tudi z bešamelom in šele nato potresemo še z mocarelo. 

Postavimo v ogreto pečico in na 180 °C pečemo nekje 30 do 40 minut. Zadnjih nekaj minut lahko dvignemo temperaturo, da se nam sirček lepo zapeče. Ko jo damo iz pečice, mora nekaj minut počivati, da jo bomo lažje narezali in postregli.

Ob lazanji se prileže še dobra juhica in solata, ki ju pripravimo v času, ko se lazanja peče. Ker je naša lazanja brezmesna, ima malenkost nižji beljakovinski doprinos k obroku. Ob solati tako lahko postrežemo čičeriko ali fižol ali pa skuhamo stročnično juho. 

 624 total views,  1 views today