Rjavi šampinjoni z ajdovo kašo so hitro pripravljen obrok, ki poteši lakoto za malo dlje časa, vtis pusti pa tudi na gostih. Čisto nič ne manjka tudi veganski verziji.

Rjavi šampinjoni so sicer malenkost dražji od belih, a imajo tudi malo bolj izrazit okus. V trgovinah so na voljo skoraj celo leto, tudi slovenskih pridelovalcev, in za precej dostopno ceno.

 

Sestavine za 1 obrok (točne količine zase preveri pri Katji):
70-80 g ajdove kaše
do 250 g rjavih šampinjonov
1/2 čebule
2 stroka česna
vejica kodrolistnega peteršilja
parmezan
cca 4 dcl voda ali zelenjavna jušna osnova
timijan, majaron, črn poper, sol

 

1. Segrejemo vodo oz vkuhamo zelenjavno jušno osnovo.

2. Gobice očistimo, na tanko narežemo in prepražimo na maščobi. Občasno premešamo, dokler ne spustijo vode, in pražimo do porjavenja. Dodamo sesekljan česen, malo svežega črnega popra in pol sesekljanega peteršilja. Pražimo še cca minuto, da česen zadiši. Umaknemo s posode in shranimo na toplem.

3. V posodo po potrebi dodamo še malo maščobe in prepražimo sesekljano čebulo, da postekleni in nežno porjavi dno posode. Dodamo v cedilu splaknjeno ajdovo kašo, začinimo s timijanom, majaronom in sesekljanim peteršiljem ter zalijemo s kuhalnico vroče vode ali zelenjavne jušne osnove. Sproti mešamo, ko tekočina izpari in jo ajda popije, še dodajamo po kuhalnicah.

4. Po okvirno 5 minutah dodamo prepražene gobice, še vedno dodajamo tekočino po potrebi, dokler ajda ni kuhana. Čas kuhanja ajde preveri na embalaži.

5. Odstavimo in vmešamo še 2 žlici parmezana, sveže sesekljan peteršilj in malo timijana ter popopramo po okusu.

6. Postrežemo okrašeno - posuto z žličko parmezana in sveže sesekljanim peteršiljem.

Zraven se poda zelena solata s kuhanim rdečim fižolom in bučnim oljem.

 

Pa dober tek!
Vasko