Kebab
- sveža puranja prsa
- 1 lepinja za 2 kebaba
- zelenjavo po okusu: zelje, paradižnik, solata, čebula

Marinada
- 2 JŽ zrnasta čebula
- 1 ČŽ zrnastega česna
- 1 JŽ mleta paprika
- 1 JŽ origano
- 1 ČŽ sol
- 1 ČŽ rožmarin
- 1/2 ČŽ kajenski poper
- 8 JŽ rastlinskega olja

Preliv
- navaden jogurt
- drobnjak

 

Postopek

1. Meso narežemo na majhne koščke.

2. V ločeni posodi odmerimo vse začimbe in olje ter dobro premešamo. Prelijemo narezanega purana in dobro premešamo, da so vsi koščki enakomerno prekriti. Neprodušno zapremo in postavimo v hladilnik za vsaj 1 uro, lahko pa tudi čez noč in še cel dan. Vmes enkrat premešamo. Če smo meso temeljito namazali, zaradi olja ne bo prišlo do kvarnih procesov tako hitro.

3. Meso cca uro pred toplotno obdelavo postavimo ven iz hladilnika, da se ogreje na sobno temperaturo. Tako se bo hitreje in bolj enakomerno popekel. V tem času v ločeni posodi dobro zmešamo en lonček navadnega jogurta in jedilno žlico sesekljanega drobnjaka. Pokrijemo in postavimo v hladilnik. Razpolovimo še lepinje in z nožem ustvarimo kebab "žepke". Očistimo in narežemo tudi zelenjavo po okusu. Meni najbolj paše narezano zelje, pa tudi čebula, paradižnik in solata, če so na voljo.

4. Ponev ogrejemo na visoko temperaturo, lahko dodamo jedilno žlico olja in dobro popečemo meso. Središčna temperatura perutnine mora doseči vsaj 76 °C, da postane varna za uživanje. Po okusu lahko lepinje malenkost ogrejemo na električnem žaru, tako bo kebab dlje topel.

5. Kebab pripravimo po okusu še iz toplega mesa, lahko tudi takoj iz ponve. Notranjost lepinje lahko premažemo z žlico jogurtove omake, nato meso zložimo tako, da povrhu ostane še nekaj prostora za zelenjavo. Na koncu spet prelijemo z omako in takoj pohrustamo!

 

Ideja: Če je jedcev veliko, lahko sestavine atraktivno razstavimo po pultu in si z jedilnimi prijemalkami vsak pripravi kebab po svojem okusu.

 

Pa dober tek!