Sestavine za 4 osebe:

STRJENKA
– 180 g navadnega/grškega jogurta
– 150 g smetane za stepanje
– 3 listi želatine
– Sladkor v prahu po okusu
– 1 pomarančna

PRELIV
– 100 g zamrznjenih višenj
– 1 jedilna žlica ruma
– 1 jedilna žlica rjavega sladkorja (oz. po okusu)

 

Postopek:

1. Želatino za 5 minut namočimo v hladno vodo.

2. Pomarančo prerežemo na pol in iz obeh polovic iztisnemo sok.

3. V manjši kozici segrejemo pomarančni sok. Tik preden sok zavre, kozico odstavimo in dodamo ožeto želatino. Dobro premešamo, da se želatina popolnoma raztopi.

4. Smetano z električnim mešalnikom čvrsto stepemo in do uporabe shranimo v hladilniku.

5. V skledi z ročno metlico zmešamo jogurt, sladkor v prahu.

6. Dodamo mešanico želatine in pomarančnega soka in dodamo še stepeno smetano ter zmešamo.

7. Mešanico vlijemo v kozarce in postavimo v hladilnik za 1 do 2 uri, da se jogurtova krema popolnoma strdi.

8. Med tem v kozici segrevamo višnje, rjav sladkor in rum, toliko časa, da alkohol izpari.

9. S paličnim mešalnikom zmiksamo višnje, da dobimo preliv.

10. Strjeno jogurtovo kremo prelijemo z višnjevim prelivom in postrežemo.

*pod jogurtovo kremo lahko dodamo tudi zdrobljen biskvit, ki nam je ostal od kakšnega peciva/torte; namesto da ga zavržemo ga zdrobimo in zamrznemo.

*za preliv lahko uporabimo katerokoli drugo sadje, k strjenki se najbolje poda jagodičevje.

 

Katja Hercog

Vsebine “Kako porabiti …”  so v okviru praktičnega usposabljanja za študente Prehranskega svetovanja – dietetike UP FVZ pripravile Katja Hercog, Katarina Kravanja in Tina Tavčar, uredila pa Katja in Vasko. Bodoče dietetičarke so pripravile nabor idej za koristno uporabo vseh živil, ki nam pogosto ostajajo in se jih zavrže. Več …