Petkov recept
Kmalu... 13.04.2018

Danes ni več skrivnost, da za ohranjanje zdravja in dobrega počutja ter tudi za doseganje lepe postave ni dovolj le, da pravilno jemo ali se le gibamo, ampak oboje. O zdravi prehrani smo pisali že veliko in tokratni »Sredin nasvet« bo namenjen prehrani rekreativnega športnika. Kaj pa šport oz. rekreacija?

Pri profesionalnem športu ni vprašanja. Z njim se ukvarjajo (vsaj v odraslem življenju) tisti, ki z njim služijo, zato mu je tudi podrejen celoten življenjski slog športnika. Potrebnega je ogromno treninga in počitka ter poleg trenerja tudi celotna skupina ljudi, ki skrbijo za dobro pripravo. Danes se vzorce, ki jih vidimo pri vrhunskem športu, preslikava tudi v rekreativni šport. Garderobe športnih centrov so polne reklam o vrhunskih prehranskih dopolnilih, ki se potem svetijo iz torb rekreativca. Kje je tista meja? Koliko treninga je potrebnega, da človek več ne more zadovoljiti vseh potreb s pravo (pre)hrano?

Vas zanima več?

Ljudje smo bili narejeni za gibanje. Danes je življenjski slog večinoma sedentaren. Pri veliko poklicih sedimo v pisarnah, za premagovanje daljših razdalj uporabljamo motorizirana prevozna sredstva in ne več svojih teles ter podobno. Nasploh nam je tehnologija odvzela veliko gibanja. Perila več ne peremo na roke, ampak v stroju, ne obešamo ga več nad glavo, ampak le zamenjamo program na stroju, v trgovini več ne prenašamo košar, ampak potiskamo vozičke, do stanovanja več ne pridemo po stopnicah, ampak z dvigalom. Vso to gibanje je potrebno nadomestiti.

 

Rekreacija 4-x tedensko 60 minut ni šport, ampak le nadomeščanje gibanja, ki nam manjka v vsakdanu! Takšna rekreacija ne zahteva nobenih posebnih prehranskih dodatkov ali dopolnil. Potrebno je le urediti svojo prehrano, da bo ta uravnotežena in polnovredna.

 

Vas zanima še več?

Vsakdo naj posluša svoje telo in izbere obliko rekreacije, ki mu ustreza. Pretežak človek ne more kar začeti z tekom, saj bi preveč obremenil svoje sklepe. Bolje je, da se posluži hoje, ki mu še omogoča govor, vendar je rahlo zadihan. Tak sprehod naj traja vsaj 60 minut. Naslednji korak je hitra hoja ali nordijska hoja – ta je sploh zelo priporočljiva, saj se aktivira več mišic kot pri navadni hoji. Za trase svojih sprehodov naj v naslednji fazi več ne izbira le ravnih sprehajališč, ampak tudi že lažje vzpone. Tudi pri rekreaciji torej velja pravilo »manj je več«. Primerna rekreacija je tudi vodeno plavanje, kolesarjenje, danes vse bolj popularen SUP (stand up paddling board) ali pa prilagojene vadbe za močnejše (kjer so vaje izbrane tako, da ne obremenjujejo preveč organizma). Ko se telo navadi gibanja in se mišice utrdijo, se aktivnostim lahko pridružijo še tek, aerobika oz. ostale vodene vadbe, rolanje in ostale aktivnosti.

Najboljše za hujšanje je gibanje, ki naš srčni utrip dvigne toliko, da se zadihamo. Pomembno je, da rekreacija traja skupaj vsaj 60 minut!

Ne pozabimo gibanja vključiti tudi v svoj splošen življenjski slog – izbira stopnic, hoja do trgovine, kolo do službe, igra z otroki … Na vsakem koraku iščemo porabnike energije namesto bližnjic!