Prekmurska gibanica je tradicionalna sladica, katere priprava je precej zapletena in se je zato redko lotimo doma, poleg tega jo je potrebno pripravljati po točno določene receptu, če ji želimo reči “Prekmurska gibanica”. Gre za precej energijsko bogato sladico, ki naj se na naših jedilnik znajde prej izjemoma kot po pravilu. 

Dietetik priporoča tako namesto Prekmurske gibanice pripravlja njeno izpeljanko v kozarcu, ki se lahko na jedilniku pojavi pogosteje, saj je kalorično malenkost manj bogata. 

Čeprav se naša gibanica v kozarcu ne bo gibala, predstavlja super okusno sladico, ki jo porcijsko razdelimo že med pripravo in tako preprečimo prenajedanje. 

 

Kako se jo lotiti?

Izberemo piškote za dno. Uporabimo lahko katerekoli maslene piškote, najbolje pa je, da izberemo polnozrnate, npr. Gran Cereale. Piškote zdrobimo in jih prepojimo s stopljenim maslom ter pretlačimo na dno kozarca, v katerem bomo postregli našo gibanico. Za pet porcij uporabimo nekje 100 g piškotov in 20 g masla, razmerje pa ustrezno množimo ali delimo glede na to, kolikšno končno količino sladice pripravljamo. 

Gibanico pa nato sestavljajo še štiri plasti nadeva:

  • Piškotnemu dnu sledi makov nadev, ki ga pripravimo tako, da zmešamo 100 g maka s 50 ml zavrete sladke smetane, v katero vmešamo 20 g vanilin sladkorja. Mešanico maka in smetane prelijemo čez piškote.
  • Skutin nadev pripravimo tako, da v 100 ml sladke smetane vmešamo 50 g sladkorja v prahu in stepemo. Vse skupaj vmešamo v 350 g nepasirane skute ter naložimo preko makovega nadeva.
  • Orehov nadev pripravimo tako, da stremo 150 g orehov in jih drobno nasekljamo. Potresemo čez skutin nadev.
  • Za piko na i v kozarec naložimo še jabolčni nadev. Tega pripravimo tako, da 5 jabolk operemo in olupimo ter drobno naribamo. Vmešamo jim cimet po okusu in jih pregrejemo v kozici, kjer smo raztopili 10 g masla. Ko se jabolka zmehčajo, jih rahlo ohladimo, po okusu tudi sladkamo in prelijemo čez orehovo plast v kozarcu. Če jabolk nismo sladkali, lahko čez našo gibanico potresemo tudi sladkor v prahu.

Dobro ohladimo v hladilniku in postrežemo. 

 

 1,169 total views,  2 views today