Za ohranjanje zadostnega nivoja energije moramo v svoje telo dnevno vnesti dovolj kilokalorij (v nadaljevanju kcal). Te nam prinesejo tako »delovno« energijo, kot tudi energijo za rast in razvoj oz. obnavljanje našega organizma. Zato je še kako pomembno, da je dotok energije stalen. Dosežemo ga s prehranskim režimom, ki je prilagojen našemu urniku obveznosti. Glede na urnik večini ljudi ustreza 5 obrokov dnevno. Vendar pa je velikokrat težko pojesti pet obrokov na dan, saj nas čas večno preganja. Vse skupaj precej olajša pravočasno načrtovanje jedilnika in pa seveda tudi pred-pripravljena in hitra hrana, kar s pridom izkoriščajo ponudniki takih izdelkov.

Dietetik priporoča gre korak naprej. Tudi sami si lahko brez pretiranega napora pripravimo zdravo in okusno malico na zalogo in se tako izognemo čokoladicam in sladkarijam, ko nam pade energija. Recept prinese dovolj slastne mase za 12 energijskih ploščic. Vsaka tehta 45 gramov in prinese 200 kcal. Priprava ploščic vzame pol ure in ne zahteva peke.

Potrebujemo: 200 g dateljnov, 100 g kosmičev (lahko ovsenih, pirinih, rženih … še bolje je, če si naredimo mešanico vseh), 100 g mandljev in 100 g mešane »študentske« hrane (najbolje je, če si jo naredimo sami: uporabimo različne oreščke, kot so lešniki, arašidi, oreh, indijske oreščke, brazilske oreščke; ter suho sadje, denimo rozine, brusnice, lahko tudi marelice …) in 100 g cvetličnega medu.

1. Narežemo, razkoščičimo in v mešalniku zmiksamo dateljne. Dateljni so tisti, ki bodo našo ploščico »držali skupaj«, zato se potrudimo, da naredimo gladko maso.

2. Prav tako v mešalniku zdrobimo mandlje. Velikost delcev naj bo velika približno tako, kot je velik kuskus. 🙂 

3. Na deski z nožem nasekljamo mešanico oreščkov in suhega sadja. Velikost delčkov ni pomembna. Naredimo po svojem okusu. Če želimo, da v ploščici začutimo te sestavine, pustimo večje, drugače narežemo bolj na drobno.

4. Vse skupaj zmešamo v posodi, kamor dodamo še kosmiče in med. Mešanica je zelo lepljiva in gosta, zato je najbolje, da jo mešamo kar z rokami. Če ne želimo preveč »lepljivega« občutka na rokah, uporabimo rokavico. 😉

5. Z roko naredimo kepo, ki jo odtehtamo. Z zgornjimi količinami lahko naredimo 12 45 g kep. Te kepe naknadno oblikujemo v ploščice. Če imate doma malega ali velikega otroka, lahko inovativno rešitev predstavlja izdelava kalupa z lego kock. 🙂

Dober tek!