Carbonara sodi med omake, ki naj se na testeninah znajdejo prej izjemoma, kot po pravilu. Omaka je namreč težka in pogosto nas prav izsuši.  Dietetik priporoča je tako pripravil svojo izpeljanko te okusne omake.

Segrejemo 3 dcl vode ter v njej raztopimo zelenjavno jušno osnovo. Najbolje je, če uporabimo domačo, pri že pripravljenih pa izberemo tisto brez soli.

V posodi segrejemo vodo in v njej po navodilih iz embalaže skuhamo testenine. Izberemo špinačne, ajdove ali ržene. Te nas bodo bolj nasitile, kot bele in predstavljajo hranilno bolj bogato izbiro.

Nasekljamo srednje veliko čebulo, izbrano mesnino (kuhan pršut, puste piščančje prsi, kuhano šunko, slanino) in po pokusu tudi gobice.  Upoštevajmo, da je od izbrane mesnine odvisno, kako slan bo naš obrok in kako se bomo počutili po njem.

Na ponvi segrejemo olivno olje in na njem popečemo čebulo. Ko zlato porumeni dodamo gobice in meso ter popečemo po okusu. Na ponev prilijemo jušno osnovo in znižamo temperaturo.

V skledi zmešamo 1 jajce, 3 žlice quarka in 1 žličko grobozrnate gorčice. Dodamo še poper in če nam je všeč rahlo pekoči okus omake tudi malce čilija. Sol izpustimo, saj je slana že gorčica.

Testenine odcedimo in jih vmešamo v ponev. Štedilnik ugasnemo in v ponev počasi vmešamo še mešanico z jajcem. Pokrijemo s pokrovko in za 5 minut pustimo stati.

Postrežemo s svežim peteršiljem in naribanim parmezanom.