V večji lonec vlijemo olivno olje in ga segrejemo. Dodamo nasekljano čebulo in narezano korenje ter prepražimo toliko, da čebula postekleni. Dodamo in popražimo še na koščke narezan paradižnik in zeleno.

Lahko dodamo lovorjev list, kumino, koriander, ni pa nujno. Dodamo pa iztisnjen oz. drobno narezan česen in pražimo minuto, da česen spusti aromo.

Lečo speremo pod tekočo vodo in odcedimo, če je nismo že prej namočili za 2-3 ure ali čez noč. Dodamo jo v lonec  in vse skupaj zalijemo z zelenjavno jušno osnovo.

Juho dobro premešamo in zavremo. Nato temperaturo znižamo, lonec pokrijemo in juho kuhamo še toliko časa, da se leča zmehča, če smo lečo namakali, okoli 20-25 min, sicer ustrezno dlje. Popramo in solimo po okusu.

Pred serviranjem juhi dodamo še drobno nasekljan svež peteršilj ali debelo riban parmezan.

Pa dober tek!