O pozitivnih lastnostih počasnejšega uživanja hrane smo pisali že v Ponedeljkovem vsevedu. Kako pa to dosežemo?

 

Sledi 5 nasvetov. Verjetno za večino ne bodo novost, jih je pa vsake toliko dobro ponoviti:

 

  • Za obrok si vzemimo čas.

Za malico praviloma potrebujemo med 5 in 10 minut, za zajtrk in večerjo med 10 in 20 minut, za kosilo pa do 30 minut.

 

  • Hrano lično postrežemo na krožnik in pojemo za mizo.

Če hrano pojemo kar v stoje ali na sedežni med gledanjem najljubše serije ali filma, bomo skoraj gotovo jedli hitreje in pojedli več.

 

  • Med vsakim grižljajem odložimo pribor.

Ko hrano nesemo v usta, odložimo pribor. Na začetku med žvečenjem zavestno štejmo grižljaje. Čez čas se bomo privadili hrano dobro prežvečiti.

 

  • Jemo večkrat na dan.

Če bomo jedli večkrat po manj, ne bomo preveč lačni, ko se bomo usedli za mizo. Takrat bomo lahko bolj nadzorovali hitrost, s katero jemo.

 

  • Naj bo naše prehranjevanje tudi družaben dogodek.

Usedimo se za mizo z družino, partnerjem, prijatelji … Izkoristimo čas, ki ga namenimo prehranjevanju tudi za druženje. Če bodo vsi za mizo vedeli, zakaj je potrebno jesti počasi, bo tako tudi medsebojnega spodbujanja in opozarjanja več. 😀

 

Naj torej uživanje v hrani ponovno postane nekaj, kar zase naredimo vsak dan!

 

Loading