Recept vsebuje količine potrebne za pripravo sladice za dve osebi. Količine ustrezno pomnožimo.

Izberemo dve malenkost večji jabolki, ju operemo in prerežemo na polovico. Izdolbemo peščice in jih zavržemo. Nato izbolbemo še ostalo meso jabolka in ga drobno narežemo. 

“Posodico”, ki jo dobimo lahko rahlo pokapljamo z limonimim sokom, da nam jabolko ne bo preveč oksidiralo.

Pripravimo vodno kopel: zavremo večji lonec vode, v katerega nato damo manjšega. Vanj stresemo nasekljana jabolka, ki jih zalijemo z 1 dcl tekočine. Odlična kombinacija je 60 ml jabolčnega cidra in 40 ml vode. Dodamo še žlico pirine polnozrnate moke in 2 žlički sladkorja. Začinimo po okusu. Uporabimo kombinacijo pimenta, cimeta in muškatnega oreščka. V našo mešanico lahko kapnemo tudi malo rumove arome, sploh, če sladico pripravljamo le za odrasle. Vse skupaj dobro premešamo in na vodni kopeli kuhamo nekaj minut, da se zgosti. 

Pripravimo testo. Če smo v naglici lahko za prvo silo uporabimo tudi manj mastno listnato testo. A še bolje je, če pripravimo testo za pito. 150 g pirine polnozrnate moke zmešamo s ščepcem soli, 4 žlicami olivnega olja in 50 ml mleka. Vse skupaj dobro zmešamo z žlico in nato še pregnetemo. Testo razvaljamo in s kozarcem, ki je velik kot prerezana jabolka oblikujemo v krogce, ki jih nato narežemo na tanke trakce. Lahko oblikujemo tudi zvezdice, srčke in pokrovčke, ki jih izrežemo. Pustimo torej domišljiji prosto pot. 🙂 

Ko se naša masa dobro prekuha, z njo napolnimo jabolčne “posodice”. Čez njih nato oblikujemo še testo. 

Pečico segrejemo na 200 °C in naše jabolčne pite pečemo 25 minut.

Postrežemo lahko tople s kepico sladoleda ali si jih privoščimo kot hladno malico. Dober tek!

 

 1,118 total views,  3 views today