Količine so odvisne od tega, kako veliko humusa želiš pripraviti. V hladilniku ga lahko hraniš kar nekaj dni, saj v njem ni nič hitro pokvarljivega. Le dobro zapri posodico, da se ti ne izsuši in jo ustrezno označi.

150 g čičerike namočimo čez noč, odlijemo vodo, v kateri se je namakala in kuhamo nekje uro in pol (natančna navodila za pripravo najdemo na embalaži) oz. uporabimo čičeriko iz pločevinke (300 g).

Pretresemo jo v mešalnik in dodamo česen po okusu (2 ali 3 stroke), tahini (2 žlici), sok iztisnjene limone in začimbe po okusu (kumina, rdeča paprika, poper in sol).

Med mešanjem postopoma dodajamo olje nevtralnega okusa (npr. olivno ali repično)  in vodo, da dobimo lepo mazljivo maso. Olje bo dodalo okus, a tudi kalorije! Voda pa bo tvoj humus naredila bolj redek.

Preden postrežemo, nasekljamo svež peteršilj in ga potresemo po humusu.

Za bolj bogat okus lahko humusu dodamo pečeno papriko (rdečo papriko narežemo na polovico, očistimo in za 20 minut postavimo v 200 °C ogreto pečico. Ko je pečena jo olupimo in dodamo v mešalnik skupaj z ostalimi zgoraj naštetimi sestavinami), čili, tudi olive ali bučna semena.

TAHINI PASTA

Tahini pasto lahko kupimo ali jo preprosto pripravimo sami. Do 3 mesece ga hranimo v zmrzovalniku v tesno zaprti posodi.

100 g sezamovih semen prepražimo in ohladimo. Nato jih damo v mešalnik in med mešanjem postopno dodajamo olje nevtralnega okusa (npr. repično ali olivno), da dobimo gosto, a še vedno tekočo maso. Po okusu solimo.